Házhozszállítás

Házhozszállítás

Fogyasztó Barát

TOP termékek

Mik lehetnek a vitaminhiány tünetei?

Mik lehetnek a vitaminhiány jelei?

A vitaminhiány ugyan számos tünettel járhat együtt, de ezek akár más betegségekre, vagy sajnos romló általános egészségügyi állapotra is utalhatnak. A hirtelen kezdődő, nagyobb mennyiségű hajhullás, az állandóan karikás szemek, a töredezett körmök, a fáradtságérzet, mind-mind árulkodó jelek lehetnek azzal kapcsolatban, hogy valami esetleg nincs rendben a szerveztben. Ha ezeket tapasztaljuk magunkon, első lépésként talán érdemes lehet egy pár hónapos vitaminkúrát tartani. Ha a tünetek és a panaszok néhány hónap eltelte után sem enyhülnek, egy orvosi konzultáció, illetve egy vérvétel is ajánlott lehet.

Miket szedhetünk még a multivitaminok mellett?

A vízben oldódó, mindenki ismert C-vitaminról, az immunrendszer jobb működését támogató hatása miatt sokat hallunk általában. Az elegendő C-vitamin mennyiséggel megfelelően működhet a szervezetünk. Egy egészséges, átlagos terhelésnek kitett felnőtt ember számára az ajánlott napi C-vitamin mennyiség 1000-2000 mg. 

A magnézium pótlása nem csak sportolók számára lehet rendkívül hasznos. Hiánya akár kellemetlen izomgörcsöket is eredményezhet. Az ideális napi mennyiség szempontjából táplálékkal való bevitele körülményes lehet. Bár sokan vannak, akik szeretik például az olajos magvakat, vagy például az étcsokoládét is, de pont emiatt, számos mennyiségi korlát fennállhat ebben az esetben. Például a csokinál többek között a magas cukortartalom miatt. Egy egészséges, átlagos terhelésnek kitett felnőtt ember számára az ajánlott napi magnézium mennyiség 250-300 mg.

A zsírban oldódó D-vitamin a másik talán leggyakrabban emlegetett vitamin. A D-vitamin szintén elősegítheti a immunrendszerünk normál működését. A téli hónapokban, vagy kora tavasszal, a legtöbbünknél előfordulhat a D-vitamin hiány. A D-vitaminhoz a szervezetünk hozzájuthat élelmiszerekből, például belsőségekből készült ételekből (ilyenek a zúza, máj, szív), de a tojásfogyasztás is jó D-vitamin forrás.

Melegebb évszakokban már 10-15 perc napon töltött idővel is "feltölthetjük" D-vitamin készleteinket. Pont emiatt a hidegebb téli időszakban, ez nyilván nehezebben megoldható feladat, viszont nyáron érdemes lehet a káros UV sugárzás veszélyeit is szem előtt kell tartanunk. A sportolóknak nem csupán a kalóriaszükségletük, de a D-vitamin igényük is jóval magasabb lehet, hiszen ez a vitamin nagy szerepet játszik az egészségesebb izomműködésben is. Egy egészséges, átlagos terhelésnek kitett felnőtt ember számára, az ajánlott napi mennyiség a legújabb kutatások szerint 2000 NE (nemzetközi egység) naponta, sportolók esetén ez már napi 3200-4000 NE is lehet.

Az omega-3 típusú zsírsavak, az úgynevezett esszenciális zsírok, vagyis a szervezetünk nem képes ezeket önmagától előállítani, így külső forrásokból kell biztosítanunk ezeknek megfelelő mennyiségű bevitelét. Tengeri halfajták, olyanok mint például a tőkehal, a tonhal, a lazac, a makréla, a hering és különböző növényi eredetű élelmiszerek, mint például a lenmagolaj, a repceolaj is tartalmazza ezeket. Leginkább a szív, az agy és a látás szempontjából lehet jelentőségük, a vitaminokhoz hasonló a fontosságuk. Egy egészséges, átlagos terhelésnek kitett felnőtt ember számára az ajánlott napi omega-3 mennyiség 500-2000 mg lehet, étrendtől függően.

Vitaminok itt találhatóak

A fent leírtak nem mindenki véleményét tükrözik. Te ezektől eltérő tapasztalatokat is szerezhetsz.