Házhozszállítás

Házhozszállítás

Fogyasztó Barát

TOP termékek

A vérnyomás hatásai a szív- és érrendszerre, vérkeringésre 2. (keringési zavarok)

A vérnyomás okozta problémák negatívan befolyásolhatják az egész szervezet működését. A érelmeszesedés, az érszűkület mind káros hatásúak az egészségre, hosszú távon több nagyon súlyos betegséget, gondot okozhatnak. Az infarktus vagy a stroke is ezek közé sorolható, de számtalan más probléma is kialakulhat ezek miatt. A megfelelő keringés megtartásáért, a keringési zavarok elkerülése érdekében fontos lehet a megfelelő életmód szem előtt tartása...


Mit lehet tenni ha a vérkeringés nem megfelelő, hogyan lehet javítani?

 

Ha az érrendszerben a keringés valamilyen okból kifolyólag gátolt és nem működik megfelelően, akkor beszélhetünk keringési zavarokról. Ezek lehetnek krónikus, illetve akut problémák is. Ezek a keringési zavarok ugyanúgy jelentkezhetnek a belső szervekben, ahogy a végtagokban is érezhető lehet a hatásuk. Ha az érrendszer bármely pontján blokkolva van a megfelelő vérkeringés, úgy annak az oka az erek elzáródása, az érszűkület lehet.


 Ezek több különböző dolog miatt is kialakulhatnak:

  • Az egyik lehetséges ok lehet az erek gyulladása, azonban az érgyulladás -(ez érintheti a visszereket is)- nem a leggyakoribb oka a keringési zavarok kialakulásának. Sokkal inkább jellemző lehet hogy például az embólia, vagy az érelmeszesedés okozza a keringési problémákat. Gyakran előfordulhat, hogy autoimmun betegségek okoznak érgyulladást, ami azt jelenti hogy az adott személy saját immunrendszere dolgozik a gazdája szervezete ellen. Előfordulhat az is, hogy esetleges sérülések, gyógyszerek vagy akár kábítószerek hatásai is a vénák gyulladását okozhatják. Ilyenkor vérrög alakulhat ki, mely trombózishoz vezethet.
  • A másik lehetséges ok az erek elmeszesedése lehet. Az érelmeszesedés általában úgy alakulhat ki, hogy a káros anyagok megtelepednek az artériákban. Ezeken az ereken keresztül szállítja a vért a szív az izmok felé, illetve az egész szervezet számára. Főként ott léphetnek fel problémák, ahol az érrendszer elágazásai találhatóak, mivel ezeken a pontokon az érfalak nagyobb nyomásnak lehetnek kitéve. Itt a vér erősebben áramolhat az érrendszerben, könnyebben képződhetnek úgynevezett ,,plakkok" ezeken a csomópontokon. Ezek az idő múlásával növekedhetnek és megkeményedhetnek, így az érrendszer azon a pontján az erek átmérője is jelentősen csökkenhet. Így kialakulhat az érszűkület, mely ahogy idősödünk sajnos egyre gyakoribb jelenség lehet.
  • Lehetséges ok még az embólia, vagyis az érelzáródás. Ilyenkor az adott érszakaszt egy az érrendszer egy másik részéről leváló ,,plakk", vagy vérrög zárhatja el. (Okozhat ilyen problémát még például a vérbe bekerülő magzatvíz, egy daganatból leváló szövet darabja, vagy levegőbuborékok is) Ha az ér fala megsérült, gyengül a vér áramlási sebessége, akkor ha annak összetétele változik, az hozzájárulhat ahhoz hogy kialakulhasson az embólia.

Sok dolog van ami felelőssé tehető a keringési zavarok kialakulásáért. Ilyenek például:

  • A diabétesz (cukorbetegség). Ezt akár okozhatja a magas vérzsírszint, a túlsúlyosság is. 
  • Kevés mozgás, nem egészséges táplálkozás. Sokat segíthet ha rendszeresen mozgunk, sportolunk és megfelelően táplálkozunk.
  • Magas vérnyomás.
  • Dohányzás. Ez jelentősen hozzájárulhat az érszűkület kialakulásához, növelheti a vérnyomást.

A keringési zavarok több területen is kialakulhatnak. Attól függően hogy ezek krónikus vagy akut keringési zavarok, nagyon eltérőek is lehetnek.

Jelentkezhetnek az artériákban: Vagyis azokban az erekben, melyek a vért szállítják a szív irányából. A nagyobb méretű artériákban előforduló keringési zavarok többnyire egy adott helyen jelentkezhetnek. Míg az úgynevezett ,,perifériás artériák" esetében akár több ponton is, emellett jóval hosszabb részeken is előfordulhatnak.

Artériás, akut keringési zavarok: Akut ütőér elzáródást az esetek túlnyomó részében az embólia okozhatja. Ennek következményei nagyban függhetnek attól, hogy ez mely területeket érinti. Ha az ütőér az agy valamely területén záródik el, az abban az esetben okozhat stroke-ot. Ha a végtagokban (kezekben, lábakban) jelentkezik az elzáródás, úgy az adott terület jelentősen hidegebb lehet a megszokottnál. A bőr színe megváltozhat, sötétebbé válhat, érezhető lehet zsibbadás is. Esetleges nyugalmi helyzetben jelentkezhet fájdalom, lüktetés ezeken a részeken. 

Artériás, krónikus keringési zavarok: Ez sok esetben kialakulhat az érelmeszesedés következtében, akár a test több pontján is. Ha perifériás artériás betegségekről van szó, azok többnyire a lábakban jelennek meg. Mikor az izomzat oxigénhiányos, jelentkezik benne a fájdalom érzete. Ez például gyaloglás közben megállásra kényszerítheti azt aki ettől szenved. Dohányzóknál gyakran előfordulhatnak ilyen problémák, idővel akár a szövetek roncsolódásához is vezethet. 

Ha a végtagok ujjait érinti a keringési zavar, azt a Raynaud szindróma névvel illetik. Ez a fajta keringési zavar általában rohamszerűen jön létre. Külső hatások idézhetik elő, például  jelentkezhet a hideg időjárás, vagy stresszel járó körülmények miatt is. Ilyenkor az ujjak elszíneződhetnek, de az érbetegségek közül ez a fajta általában nem hordoz veszélyeket magában, illetve fájdalmat sem okoz feltétlenül.

A szívizomban fellépő keringési zavarok gyakran vezethetnek mellkasban jelentkező fájdalmakhoz, rosszabb esetben infarktushoz.

Az érrendszer elzáródása érintheti még akár a belső szerveket, vagy az agy részeit is. Ha az ütőerek szűkülnek, olyankor a kollaterális (kísérő) erek kitágulhatnak, így próbálva helyettesíteni az előbbi funkcióit. Előbb vagy utóbb azonban ezek is elkezdhetnek elmeszesedni. A kollaterális erek ilyenkor megkísérelhetik átvenni ezeknek a részeknek a vérrel való ellátásának feladatát, és azt egy bizonyos mértékig pótolhatják is. Az elkezdődött érelmeszesedés folyamata azonban nem fog megállni, idővel azok elzárhatják az artériákat. Ennek megelőzése érdekében fontos szakemberhez fordulni, hiszen a következmények között ott lehet akár a stroke, vagy az infarktus is!


Ha keringési zavarok alakulnak ki a vénákban

A vénákban -vagyis a visszerekben-, szóval az érrendszer azokban az ereiben, amelyek a vért a szív irányába viszik, a keringési zavarok gyakran a trombózis miatt alakulhatnak ki. A vénás trombózis általában a lábakban, de néha a karokban is előfordulhat. Az ettől érintett végtagok megduzzadhatnak, nyomásra érzékennyé válhatnak, fölöttük a bőr akár erőteljesen kivörösödhet, és forró tapintásúvá válhat. A fájdalom hirtelen alakulhat ki és jellemző lehet rá, hogy a láb felemelésekor, alátámasztásakor megenyhül. Ám a probléma ezzel nem oldódik meg, hiszen a vénákban kialakuló trombózis egy nagyon veszélyes, akár az életet is fenyegető állapot lehet! Ilyenkor azonnal orvosi segítséget kell kérni! A perifériás artériás érbetegségekkel szemben, ilyenkor az érintett területeken a pulzus jól kitapintható lehet.


A Vein Protex itt tekinthető meg!


A Ginkgo-Xc itt tekinthető meg!


A fent leírtak nem mindenki tapsztalatát tükrözik. Te ezektől eltérő tapasztalatokat is szerezhetsz.