Házhozszállítás

Házhozszállítás

Fogyasztó Barát

TOP termékek

A vérnyomás hatásai a szív- és érrendszerre, vérkeringésre 1.

A megfelelő értékű vérnyomás nagy mértékben befolyásolhatja az érrendszer és a vérkeringés egészségét. A magas vérnyomás sok kellemetlen, akár életveszélyes problémát is okozhat. Ilyenek például az infarktus, stroke, különböző keringési panaszok, vagy férfiaknál akár potenciaproblémák is felmerülhetnek. A vérnyomás értékeinek rendszeres ellenőrzése egy nem elhanyagolható feladat, hiszen megfelelő szinten tartásával sok baj előzhető meg...

A vérnyomás vérkeringésre gyakorolt hatásai

 

Vérnyomásnak azt a nyomást, hatást nevezzük, melyet a vér az erekben való keringése közben fejt ki az érrendszer falaira. A vérnyomást két különböző fajta értékkel jellemzik, ezek a szisztolés, illetve a diasztolés értékek. Előbbi mutatja meg a kar fő artériájában lévő nyomást, ami akkor jön létre mikor a szív izmai összehúzódnak. A második a szívverések között lévő szünetekben mérhető nyomást mutatja meg. Kutatások alapján egészséges felnőtt embereknél a megfelelő szisztolés vérnyomás nem magasabb 120 Hgmm-nél, a diasztolés nem magasabb 80 Hgmm-nél. Akiknek ezeknél az értékeknél alacsonyabb szintet mutat a vérnyomásuk, azoknak a keringése gyengének mondható. Ők többször érezhetnek általános gyengeséget, szédülést, illetve a végtagjaik gyakori hidegségét. De ez nem biztos hogy keringési betegségeket jelent, de mindenképpen érdemes szakember véleményét kikérni ilyen esetekben! Viszont ha valakinek magas a vérnyomása, az nem biztos hogy bármilyen rendkívüli tünetet fog tapasztalni magán. Emiatt a rendszeres vérnyomás mérés, annak időnkénti ellenőrzése nagyon fontos, hiszen így könnyebben elkerülhetővé válhat például a stroke, vagy az infarktus.

A vérnyomás ellenőrizhető akár otthon is, napi rendszerességgel. Az eredmények felírhatóak egy füzetbe. Orvos által is ellenőrizhető az általa megszabott gyakorisággal, akár minden nap. 

A vérkeringést nagy mértékben befolyásolhatja a vér minősége, az érrendszer egészsége is

A vér juttatja el a tápanyagokat és az oxigént a szervezetben lévő sejtekhez, illetve segít megtisztítani a sejteket a felesleges salakanyag lerakódásoktól. Ha vér megfelelően egészséges, abban az esetben ezt a funkcióját teljes mértékben képes lehet ellátni. Ilyenkor a vérben egyensúlyban vannak egymással a fehér- és a vörösvérsejtek, az ott lévő vérlemezkék száma is megfelelő arányú. A vérkeringés a szív megfelelő állapotától is függhet, hiszen az egy nagy köteg izom, mely pumpálva a vért keringeti az érrendszerben. Ebből logikusan következik, hogy ha valakinek a szívizmai erősebbek, szervezete egészséges, akkor a vérnyomása és a keringése is jobb lesz. (Ezeknek az értékeknek az ellenőrzéséhez használható ultrahangos vizsgálat, vagy EKG.) 

Ha valakinek az artériái és vénái megfelelő egészségi állapotban vannak, akkor nála a vér áramlása az érrendszerben is könnyebben történik. Ha valaki túlsúlyos, esetleg elhízott, annál megnőhet az esélye annak, hogy túl magas lesz a vérzsírszintje. Ebben az esetben az erek falai rugalmatlanná válhatnak, beszűkülhetnek, emelve az érszűkület kockázatát. A cukorbetegség és egyéb, a szívet érintő problémák, betegségek is növelhetik ennek veszélyeit!

Ha nem megfelelő mértékű a szervezet vérellátása, az sok kellemetlen és akár veszélyes tünetet is okozhat. Amennyiben a végtagokban olyan panaszok jelentkeznének mint a görcs vagy a lüktetés, a kéz vagy a láb bizsergése. esetleg feltűnő megdagadása, az utalhat keringési gondokra. De ha gyakori a végtagok a megszokottól eltérő hőmérséklete (túl hideg, vagy éppen túl forró), abban az esetben is ajánlott szakembert felkeresni. Amennyiben majd úgy ítéli meg, el lehet kezdeni a kezeléseket. Azonban azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az eredmények javulásához nagy szükség lehet az életmódváltásra is. A megfelelő táplálkozás és étrend, a rendszeres mozgás és sportok, a káros szenvedélyek elhagyása mind nagyon sokat javíthatnak azon, hogy az érrendszer és a vérkeringés jobb lehessen.


A Vein Protex itt tekinthető meg!


A Ginkgo-Xc itt tekinthető meg!


A fent leírtak nem mindenki tapsztalatát tükrözik. Te ezektől eltérő tapasztalatokat is szerezhetsz.