Házhozszállítás

Házhozszállítás

Fogyasztó Barát

TOP termékek

Vércukorszint problémák, cukorbetegség

A magas vércukorszint nagyon sok komoly betegség okozója lehet. Kialakulhat miatta a cukorbetegség, mely hosszú távon rengeteg egészségügyi probléma forrása is lehet. A cukorbetegség, azaz a diabétesz szövődményeiként előfordulhatnak keringési problémák, az érrendszer megbetegedései, a látás jelentős romlása ami idővel akár vaksághoz is vezethet, jelentősen romolhatnak a máj és a vese működésének funkciói. Lassulhatnak a sebek gyógyulási folyamatai...

Cukorbetegség tünetei, magas vércukorszint a modern kor népbetegsége

Napjainkban sajnos egyre nagyobb problémát jelenet a lakosság igen jelentős részénél előforduló túlsúly, súlyfeleslegVércukorszint problémák tünetei jelentkezhetnek olyankor, ha életmódunkból kifolyólag nem mozgunk eleget, viszont étrendünk gazdag kalóriákban. Ilyenkor a szervezetünk nagyobb mennyiségben kezdheti el az inzulint termelni, ami a cukrok lebontásáért felelős. Ha ez az állapot huzamosabb ideig fennáll, abban az esetben kialakulhat a rezisztencia az inzulinnal szemben, ami egészen odáig is vezethet, hogy a szervezet teljes inzulintermelése megszűnhet. Gyógyszeres kezelésekkel és megfelelő étrend mellett a vércukorszint hosszú ideig szinten tartható lehet, de sajnos előbb vagy utóbb szükségessé válhat az inzulin pótlása. Az elhízás és a túlsúly talán a leggyakoribb okozója a 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) megjelenésének. Persze ez nem jelenti automatikusan azt, hogy egy látszólag ideális testsúlyú, esetleg rosszul táplált ember ne szenvedhetne a cukorbetegség tüneteitől, vagy éppen ne lehetnének vércukor problémái.


Okozhat még cukorbetegséget:

  • Kialakulhat terhesség alatt is cukorbetegség.
  • A rosszul tápláltság is okozhat ilyen panaszokat, tehát a környezeti tényezők is szerepet játszhatnak a vércukor problémák, a cukorbetegség kialakulásában.
  • A cukorbetegség lehet örökletes is. Ha már előfordult a családban, az lehet figyelmeztető jel. Cukorbetegség tünetei kialakulhatnak idősebb korban is.

Tehát elmondható az, hogy azok is lehetnek cukorbetegek akiknél annak semmilyen látható, kézzel fogható jele nem fedezhető fel. Emiatt nagyon fontos lenne a vércukorszint mérése, időnkénti ellenőrzése, hiszen a cukorbetegség tünetei olyan súlyos következményekkel is járhatnak mint:

  • A látás elvesztése, vakság.
  • A sebek nagyon lassú gyógyulása, elfekélyesedése.
  • Elégtelen veseműködés.
  • Keringési problémák, az érrendszer betegségei, férfiaknál esetleg potenciazavarok. Talán a legrosszabb, már végső esetben a végtagok elvesztése, amputációja.
  • A cukorbetegség egyik fő oka a túlsúlyosság rendkívül megterhelő lehet az ízületek számára, ami idővel súlyos mozgásszervi panaszokat is okozhat. 

Ez okozhatja a cukorbetegséget

A hasnyálmirigy béta sejtjeiben inzulin termelődik. Ez egy hormon mely a hasnyálmirigyből a véráramba kerül. Legfontosabb feladata hogy a sejtekhez kapcsolódva elősegítse a cukor bekerülését és elégetését a sejtekben, így támogatva azok energiát termelő képességét. Ha nem termelődik elegendő mennyiségű inzulin, nem juthat be a sejtek belsejébe a cukor, az felgyűlik a vérben így a vércukorszint magasabbá válhat. A szervezet veszíthet az energiát termelő képességéből vagyis meggyengülhet, így az immunrendszer is veszíthet erejéből ezzel jelentősen növelve a különböző betegségek kialakulásának kockázatát.

Kimutatták kutatások hogy vannak olyan gének, melyek hajlamossá tehetnek a cukorbetegségre. Ezek a gének állhatnak az örökletes cukorbetegség tünetei mögött. Ha valaki túlsúlyos, annál már könnyebben meglehet az esélye annak, hogy a cukorbetegség tünetei, vagy az arra való hajlam kialakuljon nála. Emellett még felelőssé tehető a cukorbetegségre való hajlam kialakulásáért az alkohol fogyasztása, némely gyógyszerek szedése, illetve akár kismamáknál a terhesség ideje alatt is előfordulhat vércukor probléma. Speciális terheléses vizsgálatokkal már idejében ki lehet mutatni a veszélyeztetettséget. Amennyiben erre sor került és még javítható az állapot, úgy sokat lehet tenni az ellen hogy a cukorbetegséget kordában lehessen tartani. A rendszeres testmozgások, a sportok, az étrenden és életmódon történő változtatások, a diéta, összességében mind nagyon sokat tehetnek a problémák mérséklésében.


Hogyan ismerhető fel a cukorbetegség?

Vérvétellel, a vércukor mérésével és vizsgálatával a cukorbetegség tünetei kimutathatóak. Mivel a cukorbetegség, a magas vércukorszint gyakran kifejezetten káros hatással lehet a veseműködésre is, ezért annak vizsgálata is megtörténik ilyenkor. Ha károsodtak a máj funkciói akkor lehetnek változások az anyagcserék folyamataiban is, emiatt azok vizsgálata is elsődleges ilyenkor. Ha már diagnosztizálták a cukorbetegséget, akkor fontos feltárni hogy felléptek e már annak egyéb szövődményei vagy sem. Például hogy nem károsodott e a szív működése, a szemek és a látás minősége, illetve a has alapos vizsgálata is szükséges lehet a belső szervi panaszok felderítése, vagy kizárása érdekében. Ezeket minden esetben szakembernek kell elvégezni, csakis az ő véleménye lehet elfogadható!


Hogyan lehet kezelhető a cukorbetegség és a magas vércukorszint?

Az elsődleges és talán legfontosabb, hogy ha valaki túlsúlyos és elhízott annak mindenképp le kellene fogynia. Tehát változtatnia kellene az életmódján és az életvitelén! Ajánlott lehet kerülni a túlzott szénhidrát bevitelt! Emellett rendszeres testmozgással, a különböző sportokkal és a helyes diétával könnyebben lehet elérhető hogy a szervezet egészséges egyensúlya megmaradhasson. Nagyon fontos hogy a szervezetbe bekerülő energia mennyisége -vagyis a táplálékoké (viszont fontos azoknak jó minősége)- legyen kevesebb, mint a feldolgozott mennyiség. Ezért nagyon lényeges, hogy a fogyókúra és diéta idején meglegyen a rendszeres testmozgás. Emellett érdemes sok olyan rostos ételt fogyasztani, mint a friss zöldségek és gyümölcsök, de ezek mellett a különböző gyógynövények is segíthetnek a kívánt cél elérésében. Soványabb vagy vékonyabb alkatúaknál is, akiknél esetleg már megjelentek a cukorbetegség tünetei, különösen fontos lehet odafigyelni a szénhidrátok bevitelére.

A diéták hosszú hónapokig is tarthatnak, ilyenkor a legjobb az lehet ha a vércukorszint folyamatosan ellenőrzés alatt áll. Ha nem történik meg a folyamatos diétát követően sem a kívánt változás, úgy olyankor már gyógyszeres kezelést szoktak a szakemberek javasolni. Ezt ha csak lehetséges érdemes lehet elkerülni, talán a testmozgás jobb megoldás lehet, és még a közérzetet is javíthatja hosszabb távon. Hiszen a gyógyszeres kezelésnél előbb vagy utóbb eljöhet az a pillanat amikor azok már nem hatnak a megfelelő módon. Utána pedig már csak az inzulin rendszeres adagolása nyújthat segítséget, amit valószínűleg mindenki szeretne minél tovább elkerülni. A magas vércukorszint, a cukorbetegség tüneteinek kezeléséhez minden esetben szakemberhez kell fordulni, de megfelelő életvitellel sokat tehetünk azért hogy ez elkerülhető lehessen!


Chromium Max 500 króm a stabil vércukorszinttért, itt megtekintheti!


A fent leírtak nem mindenki véleményét tükrözik. Te ezektől eltérő tapasztalatokat is szerezhetsz.