Vitalitásom.hu

C-vitamin forrásai

2019.09.02.

C-vitamin forrásai

A C-vitamin pótlására minden korosztálynak, minden időszakban nagy szüksége van. Természetesen az a legjobb ha friss zöldségekből és gyümölcsökből tudjuk rendszeresen pótolni a napi C-vitamin szükségletünket, azonban ez sajnos nem minden esetben oldható meg. Mivel a C-vitamint a szervezet önállóan előállítani nem képes, illetve hosszabb ideig raktározni sem, így rendszeres pótlása nagyon fontos mindenki számára...


C-vitamin gyakori előfordulása természetes körülmények között, annak forrásai

A C-vitamin több különböző forrásból is pótolható lehet. Talán a legjobb és leginkább élvezhető módja ha gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztunk. Mindezeket persze lehetőleg frissen és nem megfőzve, hiszen akkor már azok nem tudják megőrizni a kellő C-vitamin tartalmukat. Emiatt mindenképp érdemes kihasználni azt az időszakot az évben amikor ezt megtehetjük, hiszen a hideg hónapokban erre már nem nagyon van lehetőségünk.

   Ilyen magas C-vitamin tartalmúak például:

  • a petrezselyem
  • a spenót
  • a homoktövis, csipkebogyó
  • a sütőtök
  • a brokkoli
  • a paprika, paradicsom
  • az eper, az áfonya, vagy a málna
  • a citrus félék mint a narancs, a grapefruit, vagy a citrom
  • a kelbimbó
  • a savanyított káposzta
  • a karfiol

Nagyon fontos azzal tisztában lenni, hogy a C-vitamin rendkívül érzékenyen reagál arra ha levegővel érintkezik. Ugyanez igaz a hőmérséklet változásaira, vagy a vízzel való érintkezésre is. A zöldségek és gyümölcsök C-vitamin tartalma már akár pár perc főzés, párolás alatt is az eredeti vitamin mennyiség háromnegyedére csökkenhet!

Ha le voltak fagyasztva a különböző gyümölcsök és zöldségek, úgy az is jelentős vitamin veszteséggel járhat mikor azok ki lesznek olvasztva. Amennyiben sokáig főzik vagy párolják a gyümölcsöket és a zöldségeket, abban az esetben azok C-vitamin tartalmuk több mint a felét is elveszíthetik.

A C-vitamin pótlásának leginkább kézenfekvő és talán legjobb útja az, ha nyersen és frissen fogyasztjuk a gyümölcsöket és a zöldségeket. Így juthatunk hozzá természetes úton a legnagyobb mennyiségben a C-vitaminhoz. Ez azonban sajnos nem minden esetben megoldható. Ilyenek a hideg hónapok, mikor nincs sok esély arra hogy jó minőségű és friss zöldségek és gyümölcsök kerüljenek az asztalra. Ilyenkor érdemes azon elgondolkodni, hogy a napi C-vitamin szükségletünket étrend-kiegészítőkkel pótoljuk.

Azt is érdemes fejben tartani hogy az éretlen, illetve kevésbé beérett zöldség és gyümölcs még jóval kisebb mennyiségben tartalmaz C-vitamint, mint a már rendesen megérettek. 


C-vitaminok itt megnézhetőek 



A fent leírtak nem mindenki véleményét tükrözik. Te ezektől eltérő tapasztalatokat is szerezhetsz.

vissza