Vitalitásom.hu- vitaminok, étrend-kiegészítők, kollagének, oxigén cseppek és sok minden más.

Szavazás

Szerinted is jobb az egészséget megőrizni, mint már kialakult problémákat orvosolni?

Szavazok

Vitalitásom webhírek

B-vitamin-Mire jó a B-vitamin komplex?

2018.05.15.

B-vitamin-Mire jó a B-vitamin komplex?

A B-vitamin kifejezés alatt tulajdonképpen egy vitamincsaládot érthetünk, hiszen több típusa ismert. Szerepe megkerülhetetlen a szervezet számára, hiánya igen kellemetlen tüneteket okozhat. Óriási szerepe van az immunrendszer és az idegrendszer megfelelő működésében. Ha a B-vitamin szintje megfelelő a szervezetben, abban az esetben könnyebben válhat kezelhetővé a stressz és a feszültség is. Hatással lehet a haj, a bőr, a körmök állapotára...


MI A B-VITAMIN KOMPLEX?

B-vitamin komplex. Sokszor  emlegetjük így a B-vitaminok különböző típusait, mivel a hatásai  között sok átfedés található. Érdemes lehet több típusát együtt szedni a nagyobb hatékonyság érdekében. A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, ami azt jelenti,hogy a felesleg ami felgyűlik a szervezetben a vizelettel együtt távozhat. Fontos szerepet tölthet be a szervezetünkben, e miatt hiánya kellemetlen tüneteket is produkálhat.


Kattints ide bátran még több infóért, és meg is tudod nézni mik tartoznak ide!
MIRE JÓ A B-VITAMIN?

B-1, -2, -3, -5, -6, -12 vitaminok fontosak lehetnek az immunrendszer működése szempontjából, hozzájárulhatnak a szervezet anyagcsere, és energiatermelő folyamataihoz. Segítséget nyújthatnak az idegrendszerünk, bőrünk egészségének védelmében, a stressz és feszültség, fáradtság érzésének leküzdésében. A B-vitaminok különböző típusainak komplex  működése, szerepe a szervezetünkben összefügghet egymással. E miatt gyakrabban fordulhat az elő, hogy nem csupán egy-egy fajtája hiányzik a szervezetünkből. Ha ez így van, akár vitamin komplexek formájában is pótolható lehet hiányuk.A B-VITAMINOK FAJTÁI. SZEBB LEHET A HAJ, A KÖRÖM, A BŐR...?

B-vitaminok különböző fajtáinak hiánya miatt a következő tünetek alakulhatnak ki:

  • B-1 vitamin: azaz a tiamin, ez a típusú B-vitamin fajta befolyásolhatja az agy, és az idegrendszer optimálisabb működését. Szerepet játszhat a szénhidrátok hasznosításában, javíthatja az emésztést. Ennek hiányában fáradtság, étvágytalanság, szív és idegrendszeri problémák merülhetnek fel.

  • B-2 vitamin: azaz a riboflavin, ami hasznos B-vitamin fajta lehet a sejtműködés szempontjából. Szükség lehet rá a proteinek, cukrok, és a zsírok feldolgozásához. Stabilizálhatja az emésztést, és az idegek megfelelő működését. Hiánya okozhat emésztési zavarokat, látás problémákat, dermatitist és idegrendszeri panaszokat is.

  • B-3 vitamin: azaz a niacin, ami fontos lehet a cukrok és zsírok hasznosításában. Pozitívan befolyásolhatja ez a fajta B-vitamin a mindennapi hangulatot, közérzetet. Segíthet a bőr és a nyálkahártyák gyorsabb regenerálódását. Hiánya a B-2 vitamin hiányában fellépő tüneteket produkálhat.

  • B-5 vitamin: azaz a pantoténsav, ami hatással lehet  a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség fokozásában. Védelmet nyújthat a stressz és a fáradékonyság ellen, jótékony hatással lehet a máj helyes működésére. Hiányában emésztési problémák alakulhatnak ki, fogékonyabbak lehetünk a fertőzésekkel szemben.

  • B-6 vitamin: azaz a piridoxin, fontos szerepet betöltő B-vitamin a szénhidrát anyagcsere folyamatában, segítheti a fehérjék és a zsírok felszívódását. Csökkentheti az idegrendszeri, és a bőrbetegségek kialakulásának esélyét. E vitamin fajta hiánya okozhat rossz közérzetet, asztmát, sűrűn kialakuló hányingert, vérszegénységet.

  • B-7 vitamin: azaz a biotin, ami kedvező hatású lehet az idegrendszerre, és a zsiradékok felhasználását is elősegítheti. Javíthatja a máj működését és az immunrendszert. Hiánya hajhullást, bőr és köröm problémákat okozhat, erősítheti a gyulladásokra való hajlamot.

  • B-8 vitamin: azaz a inositol, mely segítségünkre lehet a fáradékonyság, a bőrbetegségek, és az izomgörcsök elleni küzdelemben. Hiányában  emésztési problémák léphetnek fel, illetve a bőr érzékennyé és színtelenné válhat.

  • B-9 vitamin: azaz a folsav, ez a B-vitamin típus kedvezően befolyásolhatja a  vörösvértestek képződését, és az aminosavak egységesítését. Hiányában  fáradékonyság, rossz közérzet, alvási és emésztési zavarok léphetnek fel.

  • B-12 vitamin: azaz a cianokobalamin, nagyon hasonló felépítésű mint a hemoglobin. Védelmet nyújthat vérszegénység ellen,és hiányában problémák adódhatnak a memóriával, a koncentrációs készséggel, károsodhat az immunrendszer, allergiás panaszok alakulhatnak ki. Jelentkezhetnek reumás tünetek is.


Léteznek egyéb B-vitaminok is,mint a B-10, 13, 15 vitaminok, de ezeket a mai tudomány nem sorolja a vitaminok közé.MIBEN LEHET OTT A B-VITAMIN?

Ha jelentősebb mennyiségben hiányzik a B-vitamin a szervezetből, érdemes lehet vitamin komplexekkel, élelmiszerekkel pótolni a fennálló szükségletet. Ezek segítségével lehetséges egyidejűleg bejuttatni a szervezetbe, akár az összes fajta B-vitamint. Némely élelmiszerben is megtalálható a B-vitamin, ilyenek lehetnek bizonyos vörös húsfélék, a máj, az algák, vagy a sörélesztő. A zöldségek vagy a gyümölcsök, ha tartalmaznak is B-vitaminokat, akkor is csak annak némely fajtája lehet megtalálható bennük. E miatt a B-vitaminok pótlására nem valószínű, hogy ezek a leginkább megfelelőek szervezetünk számára.Kattints ide bátran még több infóért, és meg is tudod nézni mik tartoznak ide!A fent leírtak nem minden személy tapasztalatát tükrözik. Te ezektől eltérő tapasztalatokat is szerezhetsz.

vissza