Házhozszállítás

Házhozszállítás

Fogyasztó Barát

TOP termékek

Stressz és feszültség

                        A stressz és a feszültség szinte valamennyiünk életét megkeseríti, sajnos van olyan akiét minden egyes nap. Mit lehet tenni a stressz és a feszültség ellen? Mondhatnánk azt hogy jó sokat pihenni, lazítani, de legtöbbünknek erre sajnos gyakran nincs ideje. Pedig az egészség megőrzése miatt rendkívül fontos az, hogy cselekdjünk! Rhodiolin, Magnezi B6, Stress Management...és sok minden más ami segíthet a jobb közérzet elérésében.

STRESSZ, FESZÜLTSÉG A MINDENNAPOKBAN

A stressz, és az azzal járó feszültség, sajnos már szinte mindennapos mindannyiunk számára. Ki ne tapasztalná ezt meg szinte naponta, vagy akár óráról órára? Sokszor elég csak kilépnünk az utcára, és számtalanszor láthatjuk rohanó embertársainkat, nem egyszer szemmel látható stresszel és feszültséggel az arcukon...és ez a feszültség, stressz, bizonyára sokszor meglátszik rajtunk is sajnos. Pedig a hosszan tartó stresszes, feszültséggel teli időszakok, mikor halvány esély sem látszik a lazításra, rendkívüli módon kikezdhetik egészségünket,  idegrendszerünket és immunrendszerünket. Ilyen esetekben érezhetünk kialvatlanságot, kimerültséget, és hogy rossz a közérzetünk.


HOVÁ VEZETHET A STRESSZ ÉS A FOLYAMATOS FESZÜLTSÉG?

Ezek a tünetek lehetnek mind a stressz és a feszültség számlájára írhatóak. Ha stresszesek, idegesek, feszültek vagyunk az nagyon könnyen a pihentető alvás rovására is mehet, ez pedig könnyen vezethet odáig, hogy szinte krónikus kimerültséget érezhetünk. A kialvatlanság miatt esetleg felléphetnek hangulatzavarok, fejfájások, vagy akár szorongásos problémák, és ezek sajnos nagyon megkeseríthetik a legegyszerűbb mindennapos teendők elvégzését is. Hiszen ha nem vagyunk kiegyensúlyozottak, és folyamatosan váltakozik a hangulatunk, már szinte akár a depresszió tüneteit is felfedezhetjük magunkon. Ezek a hangulatzavarok pedig folyamatos idegességhez, feszültséghez, és ha sokáig fennállnak néha még esetleg súlyos bizonytalansághoz, önbizalomhiányhoz is vezethetnek. Ez ellen pedig fontos lehet mindannyiunk számára hogy lépéseket tegyünk, hiszen ha ez az állapot hosszú időn keresztül fennáll, annak akár immunrendszerünk ellenálló képessége, így az egészségünk láthatja kárát.


A STRESSZ ÉS A FESZÜLTSÉG LEHETSÉGES HATÁSAI

Ha hosszan tartó és nagyon stresszes, feszültséggel és idegeskedéssel teli időszakot élünk meg, nagyon könnyen előfordulhat az is hogy a szervezetünk jelentősen nagyobb mennyiséget fog felhasználni, felemészteni tartalékaiból. Ez egy idő után jelentkezhet súlyosabb vitaminhiányokásványi anyagok hiányának formájában, de amennyiben jelentkezett a pihentető alvás hiánya, úgy már adódhatnak problémák az ízületek és az izmok, vagy az idegrendszer működésében is. Hiszen ha belegondolunk, például az már sokunknál előfordulhatott, hogy egy kevésbé nyugodt, feszültséggel és stresszel teli időszakban arra riadtunk fel hogy görcsöl a lábunk. Ez pedig utalhat a magnézium hiányára is. Hiszen mikor ebben a stresszes és feszültséggel teli állapotban vagyunk, izmaink megfeszülnek, és ha a stressz hosszú időn keresztül elkísér bennünket, ez az állapot állandósulhat. Aki ezt már tapasztalta, valószínűleg be tud számolni arról, hogy milyen kellemetlen érzései (fájdalmai) voltak bizonyos testrészeiben. Leginkább a nyak, a váll, a fej, a halánték környékén szoktak ezek a panaszok jelentkezni legtöbbünknél.


A STRESSZ ÁLTAL OKOZOTT LEHETSÉGES PROBLÉMÁK

A hosszú ideig fennálló stressz, és feszültség komoly gondokat és problémákat okozhat a gyomorban, az emésztőrendszerben is. Gondoljunk csak bele, mikor idegesek vagyunk és stressz hatása alatt állunklegtöbbünk étvágya sem olyan valószínűleg mint általában az lenni szokott. Ha esetleg fellép az étvágytalanság, és kevesebbet, esetleg rosszabb minőségű élelmiszereket fogyasztunk, tetejében azokat is rendszertelenebbül, olyankor immunrendszerünk is jelentősen meggyengülhet. Ezeknek az okoknak is nagy szerepe lehet abban, hogy így már fogékonyabbak lehetünk a betegségekre, különböző fertőzésekre. Ha pedig betegek leszünk, és gyógyszereket kell fogyasztani, azoknak bizonyos típusai már esetleg az emésztőrendszerünkre is kedvezőtlen hatást fejthetnek ki, ami ellen szintén érdemes tenni minél előbb, hogy a problémáink ne súlyosbodhassanak.


MIKET OKOZHAT A STRESSZ ÉS A FESZÜLTSÉG A SZERVEZETÜNKBEN?

De ezekben a stresszes időszakokban valószínűleg szervezetünk már jóval több C-vitamint is használhat fel, mint normális esetben. Ennek pótlása pedig kiemelkedően fontos lehet mindannyiunk számára, hiszen a C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, ami így nem is tud elraktározódni a szervezetben. A felesleg gyorsan távozik, kiürül, tehát folyamatos pótlása nagyon fontos lehet. A stressznek és a szorongásnak még nagy szerepe lehet a légzéssel kapcsolatban kialakuló problémákban is, hiszen a stressz miatt felléphet a szapora légzés, az oxigénhiányos állapot, és többeknél akár pánikrohamokat is kiválthat a számukra rendkívüli feszültség.


AZ IDEGESSÉGRŐL, STRESSZRŐL, FESZÜLTSÉGRŐL

Tehát az elmondható hogy a stressz, a feszültség, az állandósuló idegeskedés rendkívül rossz hatást gyakorolhat a szervezetünkre mind pszichés, mind fizikai síkon. Érdemes ezeket a jeleket komolyan venni, és minél előbb tenni az ellen hogy a kialakuló gondok, és problémák ne állandósuljanak, és ne vezessenek komoly betegségekhez.


Amit a stresszről, és annak következményeiről össze lehet foglalni:

 

  • A stressz, a feszültség állandósuló fáradtsághoz, kialvatlansághoz vezethet. Ez előbb-utóbb okozhatja az immunrendszer meggyengülését is, ami megbetegedéseket okozhat.
  • A folyamatosan fennálló stressz okozhat zavarokat a koncentrációban, gyakori és akár állandósuló fejfájásokat,  hangulatzavarokat. Ez vezethet akár depresszióhoz, és szorongásos tünetekhez is. Ilyen esetben érezhetünk folyamatos kimerültséget, kiégést.
  • A stressz és feszültség hatására érezhetünk fájdalmat az izmainkban,  különösen  a nyak, a váll, a fej, vagy a hát környékén. Ha a stressz és feszültség elmúlik ezek a fájdalmak is megszűnnek, viszont ha hosszú ideig tart ez az ,,ideges" időszak, az vezethet további rendellenességekhez. A krónikus stressz az izmok folyamatos megfeszülését eredményezheti, ez okozhatja például a migrénes fejfájásokat is.
  • A stressz nehézzé teheti a légzést, ez különösen komoly problémákat okozhat az asztmásoknál, vagy azoknál akik a tüdő valamilyen formájú betegségében szenvednek. Tulajdonképpen a stressz önmagában is kiválthat asztmás rohamokat, okozhat szapora légzést.
  • A stressz és a feszültség komoly hatással lehet a  szívre, és az érrendszerre is. Stressz esetén gyorsabbá válhat a szívverés, a pulzus, mivel a stresszhormonok ( adrenalin, kortizol ) hatására a szívizom erősebben húzódhat össze. Ilyenkor kitágulnak az erek, viszont ha ez az állapot állandósul, és sokáig tart, az növelheti a vérnyomást, ami egy idő után infarktushoz, stroke-hoz vezethet. 
  • A stressz hatására feszültség lehet érezhető a légzőszervekben, gyomorban, az emésztőrendszerben. Savassá válhat a gyomor, gyakori lehet a hányinger érzése, de akár hányás is előfordulhat. Kialakulhatnak fekélyek, állandósulhat a fájdalom a hasban, gyomorban. A feszültség és a stressz jelentősen befolyásolhatja az emésztést, egyénenként fordulhat elő mind hasmenés, mind székrekedés.
  • A stressz és a feszültség hatással lehet a perifériás, és a központi idegrendszerre is. Ilyenkor a szervezet adrenalint és kortizolt termel, melyről fentebb már szó ejtettünk. A stressz negatív hatással lehet a férfiak nemzőképességére is, mivel a stressz hatással lehet a tesztoszteron termelődésére, a hímivarsejtekre, és tartósan fennálló stressz esetén jelentkezhetnek  merevedési zavarok is, melyek akár állandósulhatnak. Mind ezek mellett a szervezet jóval fogékonyabb lehet a különböző fertőzésekre is. Nők esetében a stressz negatívan befolyásolhatja a menstruációs ciklust, az rendszertelenné, fájdalmassá, és változó idejűvé válhat. A stresszt okozó körülmények csökkenthetik a nők szexuális vágyát is.

MI MIT THETÜNK ÖNMAGUNKÉRT HOGY ELKERÜLJÜK A SZTRESSZT?

 

A stressz és a feszültség nagyon nagy mértékben befolyásolhatja mindennapjainkat, és életünk minőségét. A világ rohan, és egyre jobban, ez ellen nem sokat tudunk tenni, fel kell hogy vegyük a ritmust. Az ellen viszont csak mi tehetünk, hogy ne körülmények győzedelmeskedjenek rajtunk, hanem mi győzzük le a körülményeket. Ha nem jó a közérzetünk, és például vitaminhiányban szenvedünk, azt bizony senki más nem fogja pótolni helyettünk, ez a mi felelősségünk saját magunkkal szemben.

Ahogy az is hogy elegendő tiszta vizet fogyasszunk minden nap, hiszen már önmagában az is segítség lehet a stressz és a feszültség mérséklésében. Ahogy a sport és a rendszeres mozgás is, hiszen akár csak egy kiadós séta is nagyon sokat segíthet abban hogy a bennünk lévő stressz, feszültség, idegesség ha csak egy kicsit is, de mérséklődjön. De említhetjük még a rendszeres, és változatos táplálkozást is, amivel nagyon sokat tehetünk gyomrunk, és emésztésünk egészségéért. Ha a napi nehézségeket, stresszt és feszültséget nem is lehet kikerülni a vitaminok és ásványi anyagok pótlásával, de azok segítségével is már nagyon sokat tehetünk azért, hogy ha már a mindennapok menetén nincs is hatalmunk változtatni, legalább könnyebben viseljük az azokkal járó stresszt és feszültségeket.


Itt még több infó, és meg tudod nézni mit ajánlunk a stressz és a feszültség ellen!


A fent leírtak nem mindenki tapasztalatát tükrözik. Te ezektől eltérő tapasztalatokat is szerezhetsz.