Házhozszállítás

Házhozszállítás

Fogyasztó Barát

TOP termékek

Mik a probiotikumok jótékony hatásai?

A bélrendszerünket, a bőrünket, illetve a különböző szerveinket is, az azok egészségéért felelős, úgynevezett flóra védi. Ezek ugyanúgy egyediek mint például az ujjlenyomatunk is, és jóval jelentősebb szerepe van, mint ahogy azt még nem is olyan régen gondolhattuk volna. Minden embernek együtt kell élnie nap mint nap számtalan baktériummal, vírussal, gombákkal, melyek jelentős része nem okoz problémákat. Melyek viszont igen, azokra érdemes odafigyelni...

Mik a probiotikumok?

A probiotikumok olyan gombák és baktériumok, amelyek jótékony hatással lehetnek a szervezetre. Azzal hogy ott jelen vannak, az anyagcseréből származó termékeikkel gátolhatják hogy a különböző kórokozók tápanyagokhoz juthassanak a bélrendszerben. Megfelelő tápanyagokat állítanak elő a bélrendszerben lévő sejtek számára, segítenek az immunrendszer megfelelő működésében, illetve alacsony értéken tartják a bél PH értékét. Ennek köszönhetően meggátolhatják a káros anyagcseretermékek jelentkezését.

Napjainkban már tisztában vagyunk azzal, hogy a bélflóra összetétele is hatással lehet akár a testsúlyra is, valamint ez megfordítva is igaz lehet, vagyis a bevitt táplálék minősége is hatással lehet a bélflóra állapotára.

Különböző betegségek esetében, -mint például a cukorbetegség, a depresszió, az allergia, vagy gyulladásos megbetegedések-, derültek ki a különböző bélflóra részeit alkotó törzsek jelentőségei. Így akár a jövő egyik jelentős terápiás lehetőségét is jelentheti ez az ökoszisztéma és annak módosítása.


Milyen hatásaik lehetnek a probiotikumoknak?

Az idegrendszer és az emésztőrendszer szoros kapcsolatban állnak egymással. Ezt a bél-agy tengelyének is hívják. Emiatt némely probiotikus törzs az idegrendszerre, így a pszichés állapotra is közvetlen hatással lehet. A Lactobacillus acidophilus, valamint a Bifidobacterium longum törzsekről írták le azt, hogy olyan ingerületátvivő anyagokat állítanak elő mint a GABA, vagy szerotonin. Ezek közvetlen hatással vannak a molekulákat érzékelő receptorok megjelenésére is.

Ezek hatással vannak például az alvás minőségére, az étvágyra, vagy a hangulatunkra. Befolyásolják a stresszre adott válaszunkat, a kognitív képességeinket, de szerepük lehet még a depresszió kialakulásában is.

Állatokkal való kísérletek során már észrevették azt, hogy az antibiotikummal elpusztított bélflórák mellékhatásaként az alanyok a depresszió és a szorongás jeleit mutatták idővel. A szokásostól eltérő reakcióik voltak a stresszre, viszont miután a bélflóra állapotát helyre sikerült állítani, a tünetek megszűntek.

A Bifidobacterium brevéről írták le, hogy az befolyásolhatja a zsírsav összetételét az agynak, tehát hatással lehet az idegrendszer működésére is, befolyásolhatja az ingerek továbbítását.

Az hogy egyes betegségeket milyen törzsekkel lehetne pontosan kezelni, még további kutatásokat és vizsgálatokat igényel. Az azonban már tudható most is, hogy a fertőző hasmenéssel járó megbetegedések kezelésében (pl. a rotavírus), rendkívül nagy segítség lehet a probiotikumokkal történő kezelés kiegészítésképpen. Nagy valószínűséggel sok allergiás megbetegedés kialakulásának megelőzésében is jelentős szerepet játszhat.


Kattints bátran ide több infóért, és ha megnéznéd a Probio Balance-t!


Kattints bátran ide több infóért, és ha megnéznéd az AC-Zymes-t!


Kattints bátran ide több infóért, és ha megnéznéd az AC-Zymes Plus-t!


A fent leírtak nem mindenki véleményét tükrözik. Te ezektől eltérő tapasztalatokat is szerezhetsz.