Házhozszállítás

Házhozszállítás

Fogyasztó Barát

TOP termékek

Merevedési zavarok lehetséges okai

A boldog, kiegyensúlyozott és egészséges szexuális élet a párkapcsolatok egyik legfontosabb alappillére, ez talán nyugodtan kijelenthető. Azonban nem kell kétségbeesni akkor sem azonnal, ha merevedési zavarok akadályozzák meg ennek kiteljesedését, hiszen napjainkban ezek legtöbbször már jól kezelhető, átmeneti problémák csupán.


De mi is az a merevedési zavar, és milyen okai lehetnek ennek?

A merevedési zavarról akkor beszélhetünk, ha a kielégítő szexuális tevékenységhez szükséges merevedés elérésének és fenntartásának képessége nem megfelelő. Itt fontos lehet megjegyeznünk, hogy sok férfi tapasztal alkalmankénti, vagy esetleg átmeneti merevedési problémákat, de ez nem feltétlenül jelenti azt minden esetben, hogy ez a „működési zavar”, az „erektilis diszfunkció” krónikus állapottá is válik törvényszerűen. Csakis abban az esetben beszélhetünk ténylegesen is merevedési zavarról, ha ez a probléma rendszeresen ismétlődik, huzamosabb ideig tart.

Ha Te, vagy társad, azok közé a férfiak közé tartozol, akik a merevedési zavar miatt kevésbé képesek vagy netán képtelenek az örömteli szexuális életre, nézzetek szembe őszintén, lehetőleg együtt, közösen a problémával! A legrosszabb talán, amit tehettek egy ilyen helyzetben, ha még egymás előtt is eltitkolva a problémákat, külön, egyedül szenvedtek. Hiszen könnyen meglehet, hogy Te is, társad is önmagát okolja emiatt, így értéktelenebbnek érezheti magát, elvesztheti az önbizalmát, és mindezt kapcsolatotok sínyli meg elsősorban, miközben könnyen lehet, hogy egyszerűen orvosolható lenne a gondotok. Ez egy olyan gyakori probléma, amit a 40 év feletti férfiak közel fele megtapasztalhat valamikor az élete folyamán. Ne felejtsd el kérlek, hogy ez a fajta szexuális probléma nem tükrözi azt vissza, hogy a párod hogyan érez irántad. Ne okold magad azonnal, inkább beszéljétek meg a dolgot, együtt sokkal könnyebb lehet megtalálni az okokat is, ezáltal megoldani a gondokat.


Lehetségesek a szervi okok

A merevedési zavar, ahogy az már szóba került, a nem megfelelő mértékű, illetve időtartamú erekció. Ez sajnos számos betegség következménye is lehet. A leggyakrabban szervi eredetű lehet, melyhez gyakran pszichés tényezők társulhatnak. A merevedési zavarokat okozhatják olyan betegségek, melyek keringési problémákat okozhatnak. Ilyen lehet pl. a cukorbetegség is, a szívbetegségek, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás vagy a magas vérzsírszint. A háttérben még sajnos meghúzódhatnak pajzsmirigy- és egyéb hormonális problémák is, de a panaszokat kiválthatja a túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, netán elhízás, depresszíós problémák. De okozhat ilyen jellegű panaszokat akár gyógyszerek szedése is mellékhatásként, de egy prosztataműtét után is előfordulhat a probléma. 

Azok a betegségek, melyek a vér áramlását befolyásolhatják a szervezetben, akár merevedési zavart is okozhatnak sajnos. Ilyenek például a cukorbetegség, a szívbetegség vagy a magas vérnyomás, ezek mind korlátozhatják a vér szabadabb áramlását. Hosszabb távon kárt tehetnek a véredényekben, az idegpályákban, a hajszálerekben, az izomzatban vagy azokban a rostos felépítésű szövetekben, melyek jelentős szerepet kapnak a merevedés kialakulásában, illetve annak megtartásában is. 

Nem csupán az alapbetegségek, hanem akár az azok kezelésére használt gyógyszerek, terápiás eljárások is okozhatnak mellékhatásként ilyen jellegű panaszokat. A merevedési zavarral együttjáró esetek körülbelül egynegyedét olyan típusú gyógyszerek okozhatják, amelyeket más betegségek, -például a magas vérnyomás, a szívbetegség, a depresszió-, kezelésére használnak. A rákos megbetegedések kezelése ideje alatt alkalmazott kemoterápiás kezelések is okozhatnak problémákat a szexuális életben.  A merevedési zavarok hátterében még ezeken kívül állhatnak balesetek, korábbi sérülések, műtéti beavatkozások, mert sajnos ezek következtében károsodás érhet bizonyos (többek között a merevedésért is felelős), idegeket, ereket. A medencét és a lágyék tájékát érintő balesetek, műtétek következtében fellépő esetleges idegkárosodás, illetve a medence- és a csípőcsont törése, a gerincsérülések miatt megsérülő hajszálerek, idegek, merevedési zavarhoz is vezethetnek sajnos. A prosztata műtét, a húgyhólyag műtét, bélműtétek ugyancsak kedvezőtlen hatással lehetnek a jó szexuális életre. Az említett betegségek, műtétek, sérülések mindegyike megzavarhatja a megfelelő merevedéshez vezető folyamatokat.


Életkor, életmód  

Napjainkban egyre több lehet azon férfiak száma, akiknek az egészségtelen életmódjuk miatt csökkenhet a potenciájuk. A nagy mennyiségű, főleg rendszeres alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás, komolyan károsíthatja azokat a véredényeket, hajszálereket, melyek befolyásolhatják a merevedést. A kábítószerek fogyasztása, a stressz, a szorongás, a túlhajszoltság, a mozgásszegény életmód, a túlsúlyosság, szintén vezethetnek merevedési zavarokhoz.  

Tehát el lehet azt mondani, hogy bármi, amit szíved, illetve érrendszered egészségének megőrzéséért teszel, nagyon jó eséllyel elő fogja segíteni a teljesebb nemi életet. Ebbe természetesen beletartozik a stressz feloldása is. A kiegyensúlyozottabb életvitel, a stresszes helyzetek lehetőség szerinti elkerülése, megfelelő mennyiségű, minőségű pihenés, gyakoribb testmozgás, ezek mind segíthetnek elkerülni a szexuális kudarcokat, oldani a megfelelni akarásból származó görcsös gátlásokat. 

A közhiedelemmel ellentétben, a magasabb életkor nem feltétlenül kell, hogy együtt járjon a merevedési zavarok kialakulásával. Az öregedés egyik természetes velejárója lehet, hogy a hímvessző veszíthet merevségéből vagy több idő szükséges a kellő merevségének eléréséhez, illetve esetenként pedig az ejakulációhoz is. Ezeket az életkorral már együttjáró, de az intenzívebb ingerléssel orvosolható változásokat nem kell összetéveszteni a merevedési zavarral. A merevedési zavarok közvetlen módon nem függenek össze az öregedéssel, csupán közvetve, hiszen idősebb korban többször fordulhatnak elő már azok a betegségek, amelyek merevedési zavarokat okozhatnak.


Megelőzhető lehet, vagy lehet gyógyítani a merevedési zavarokat?

A merevedési zavarokra hajlamosító tényezők közül több is elkerülhető lehet, tehát odafigyeléssel kivédhetőek. Ha esetleg a fentebb említett betegségek valamelyikében szenvedsz, úgy minden esetben, feltételek nélkül, tartsd be kezelőorvosod utasításait és kérdezz rá a kezelés során alkalmazott gyógyszerek esetlegesen fellépő káros mellékhatásaira! Kizárólag szakorvos tudja azt eldönteni a páciensével folytatott beszélgetés és alapos kivizsgálás során, hogy az adott személynél mi okozhatja a merevedési zavarokat. Ha ez valamilyen betegség kezelésének az esetleges mellékhatása, akkor az orvosod hasonló hatású gyógyszert fog valószínűleg javasolni, amely mellékhatásként nem okozhat nálad merevedési zavarokat. A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás mellőzése is jelentősen csökkentheti a merevedési zavarok kialakulásának rizikóját. De az egészségesebb táplálkozás, a rendszeres testmozgás is nagyon jó hatással lehet a szexuális teljesítőképességre.

A férfiak számára készült kapszulák itt megnézhetőek

Hasonló témájú írások:

A fent leírtak nem mindenki véleményét tükrözik. Te ezektől eltérő tapasztalatokat is szerezhetsz.