Házhozszállítás

Házhozszállítás

Fogyasztó Barát

TOP termékek

Miért viselheti meg jobban a férfiakat a megfázás?

A megfázás, az influenza egy nagyon kellemetlen -(de lehet akár veszélyes is)- dolog, ami meg tudja keseríteni mindenki életét. De nem feltétlenül ugyanolyan mértékben, hiszen van olyan akit szemmel láthatóan is sokkal jobban megvisel mint másokat. Ez különösen igaz lehet akkor, ha nőket hasonlítunk össze férfiakkal ugyanebben a helyzetben. Sok helyen tréfa tárgya a ,,férfinátha", pedig lehet hogy egész egyszerűen csak genetikai magyarázata van...

Különbség nők és férfiak között

Mikor a férfiak nagyobb része megfázik, elkezd folyni az orruk, hőemelkedésük lesz, nagyon gyakran kerülhetnek igen rossz állapotba emiatt. Sokszor akár napokig sem bírnak felkelni az ágyukból, ezért még az is előfordulhat, be sem tudnak menni dolgozni, napi teendőiket sem tudják elvégezni. Mikor mégis muszáj valamit elintézniük ilyenkor, hát az gyakran nagyon meg is viseli őket. Mikor ez történik egy nővel, olyankor legfeljebb azt lehet észrevenni náluk, hogy egyszer-egyszer kifújják az orrukat. Ezen kívül ugyanúgy képesek többnyire ellátni a napi teendőiket, mintha semmi különös nem történt volna velük. 

Ezt hívják sokan úgy, hogy ,,férfinátha". Összefoglalva a náthát, valamint az influenzát is kísérő tünetegyüttest. Ezek a láz, a gyengeség, a tüsszögés, ami jóformán mind a férfiaknál megjelenő típusra utalhat. 

A férfinátha egy közismert fogalom. A fő kérdés az az, hogy miért viselik meg a férfiakat jobban ezek az influenzás jellegű megbetegedések? Az esetek nagyobb részében nem azért, mert direkt sajnáltatni akarják magukat... 


Kutatások a témában

A kutatók több irányból is megvizsgálták már ezt a kérdést az idők folyamán. Nyilvánvalóan találtak már több kulturális, vagy pszichológiai okot a dolog hátterében. Azonban főleg azok a kutatások tűntek meggyőzőnek, melyek arra mutattak, hogy a női szervezet sokkal nagyobb mennyiségben termel egy bizonyos hormont. Itt az ösztrogén nevű hormonról van szó, azaz ennek a hiánya okozhatja a ,,férfináthát". 

Azzal kezdték a kísérletezést , hogy nőktől is és férfiaktól is az orrukból vettek sejtmintát, majd ezeket a mintákat megfertőzték az influenza vírusával. Ezt követően azt tapasztalták, hogy a vírus azoknál terjedt el jobban, akiknél alacsonyabb volt az ösztrogén szintje, vagyis a férfiaknál. Az ösztrogén jelentősen lecsökkentheti az influenza vírus elszaporodását a nők szervezetében. Gátolhatja azok osztódását, így mivel jóval kevesebb a vírussal megfertőzött sejt a szervezetben, a tünetek is kevésbé súlyosak. 

Volt olyan jellegű kutatás is, mely arra a következtetésre jutott, hogy az influenza vírus ellen beadott védőoltások jóval hatékonyabbak voltak nők esetében, mint a férfiakénál. A védőoltás hatására a nőknél több antitest képződött, illetve megfigyelték azt is, hogy azoknál a férfiaknál volt kevésbé ellenálló a szervezet a vírus ellen, akiknek magasabb volt a tesztoszteron-szintje. 

Egyetemi kutatások statisztikái alapján arra a következtetésre jutottak, hogy férfiak sokkal többször kerülhetnek kórházba az influenzának ,,köszönhetően", valamint az influenza vírus miatti halálesetekről is több alkalommal számoltak be férfiak esetében.

Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy általában az influenzás jellegű megbetegedések idején a férfiak szervezete gyengébb immunválaszokat adhat, mert jóval kevesebb antitestet termel. Emiatt súlyosabb tüneteket is produkálhat, hiszen az alacsonyabb ösztrogén szint miatt jobban elterjedhet benne a vírus, emiatt komolyabb következményekkel is nézhet szembe.

Több jel, eredmény utalhat már arra, hogy a férfiaknál valóban súlyosabb következményekkel járhatnak az influenza vírus okozta megbetegedések, azonban ahhoz hogy ezeket tényként kezelhessük, még további vizsgálatokra lehet szükség idővel.


A fent leírtak nem mindenki véleményét tükrözik. Te ezektől eltérő tapasztalatokat is szerezhetsz.