Házhozszállítás

Házhozszállítás

Fogyasztó Barát

TOP termékek

A lecitinről

A lecitin, egy az úgynevezett foszfogliceridek közé sorolt zsírszerű anyag. A lecitin nagyon fontos anyag lehet az emberi szervezet számára, jelentősebb mennyiségben megtalálható a sejtmembránban, valamint az izmokban is. Megkerülhetetlen fontosságú a központi-, és a perifériás idegrendszer jobb működéséhez, támogathatja az immunrendszert, részt vehet a csontvelő működésében is. A szójáról elmondható, hogy a legfőbb forrása a lecitinnek, melynek a fő alkotórészei a kolin, valamint az inozitol.

 A kolin megvédheti a sejtmembránt a külső hatásoktól, részt vehet az idegingerület átvitelben (belőle keletkezik az acetilkolin), illetve igen fontos szerepet tölthet be a zsíranyagcserében is. Az inozitol szintén az agyi folyamatokat támogathatja. A kolin és a lecitin is zsírlebontó, májvédő hatású is. Hiányukban a máj működésének zavara léphet fel. A túlzottan sok zsírfogyasztás, az egészségtelenül táplálkozás túlterheltté teheti a májat, mely így nem valószínű, hogy megfelelően képes lesz lebontani a káros anyagokat, zsírokat, így ezek elraktározódhatnak. Ennek „köszönhetően” alakulhat ki a hastájéki, úgynevezett „alma típusú” elhízás, illetve a már fiatalabb korban is gyakran megjelenő cellulitisz (narancsbőr). Mivel a lecitin támogathatja a zsírok könnyebb lebontását és gyorsíthatja az anyagcserét is, emiatt akár fogyókúrák kiegészítőjeként is érdemes lehet használni.

 A lecitin elősegítheti a zsírban oldódó vitaminok jobb felszívódását, megvédheti a gyomornyálkahártyát, segítheti a savtermelést. Részt vehet a koleszterinszint szabályozásában úgy, hogy elszállítja az erekből a koleszterint, így az nem lesz képes lerakódni az erek falában. Emiatt is lehet gyakran fontos összetevője a különböző koleszterines készítménynek. A lecitin javíthatja az érpályán belüli áramlási viszonyokat, sőt még a magas vérnyomást is lecsökkentheti. A lecitin növelheti az agy energiával való ellátottságát, erősítheti az idegeket, javíthatja a memóriát. Mindeközben enyhítheti a stressz reakciókat, csökkentheti a szellemi kimerültséget. Hatékony segítség lehet a szellemi hanyatlás elleni küzdelemben. A lecitin hiánya okozhat fejfájást, memóriazavarokat, ingerültséget és koncentrálási nehézségeket is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy jótékony hatású az ízületi fájdalmak esetén és jó hatással lehet a haj állapotára is, használatának köszönhetően csökkenhet a kihullott haj mennyisége.

Lecitin tartalmú készítmények:

Egyéb cikk a lecitinről:

A fent leírtak nem mindenki véleményét tükrözik. Te ezektől eltérő tapasztalatokat is szerezhetsz.