Házhozszállítás

Házhozszállítás

Fogyasztó Barát

TOP termékek

A gyenge immunrendszer erősítése

A gyenge immunrendszer számtalan kellemetlen problémát okozhat a szervezet működésében. Fogékonyabbak lehetünk az olyan különböző betegségekre mint például a megfázás, a fertőzések, de az influenza gyógyulása is jóval tovább tarthat. Ezek miatt is nagyon fontos mindannyiunk számára az immunrendszer erősítése, mely nem csupán időszakos, szezonális kérdés, hanem érdemes folyamatosan szem előtt tartani az év minden szakaszában...


Az immunrendszer erősítése és annak fontossága

gyenge immunrendszer számtalan problémát okozhat szervezetünk számára. Ha immunrendszerünk meggyengül, akkor fokozottabban lehetünk kitéve a különböző megbetegedéseknek, fertőzéseknek a mindennapok során. Ilyen esetekben kiemelkedően fontos dolgunk lehet az, hogy megfelelően pótoljuk a fennálló vitaminhiányt a szervezetünk számára, akár zöldségekkel, gyümölcsökkel, étrend-kiegészítőkkel vagy vitamin készítményekkel. Hiszen itt most az egészségünk legfontosabb, első számú védelmei vonaláról van szó, amit nem tanácsos elhanyagolni!


Mi az az immunrendszer?

Az immunrendszerünk egy összetett és igen bonyolult, az egészség védelméért felelős rendszer, mely megfelelő működése esetén hatékony ,,pajzsot" biztosíthat a vírusok és baktériumok támadásai, illetve a fertőzések ellen. Olyannyira bonyolult rendszerről van szó, hogy nagyon sok mindennek kell megfelelően együttműködni ahhoz, hogy egészségi állapotunk kielégítő és stabil maradhasson hosszú távon is. Bármilyen apró változás a immunrendszer működésében okozhat akár komoly megbetegedéseket is, tehát ha ez a rendkívül összetett ,,gépezet" nem tud olajozottan működni tovább, akár úgymond akár ellenünk is fordulhat.

A legfontosabb szerve az immunrendszernek a nyirokrendszer, mely szövetekből és az azokat behálózó érrendszerből áll. A nyirok szövetei között még megtalálható a lép, vagy a nyirokcsomók, a csecsemőmirigy, illetve a csontvelő is. Ezeken kívül a nyálkahártyában, a bőrben lévő sejtek is ellátnak az immunrendszer szempontjából fontos feladatokat. A fehérvérsejtek nagyon fontosak az immunrendszer megfelelő működésében, ezek a vérben vagy nyirokrendszerben lelhetőek fel leginkább.


Milyen szerepet játszik az immunrendszer a szervezet védelmében?

Az immunrendszer két különböző módon védekezhet a külső, káros behatások ellen.

Az első dolog az az, hogy létezik egy úgynevezett ,,veleszületett" immunitás. Ennek legfőbb ismertetője, hogy minden külső káros behatás ellen ugyanazzal a módszerrel védekezik a rendszer. Fagocitáknak hívják a sejtben található elemeit, melyek felismerik az idegen betolakodó részecskéket, legyenek azok bármilyenek. Amennyiben ezek károsak (kórokozók) azt felismerik és megtámadják, majd elpusztítják azokat. 

A második a ,,szerzett" immunitás, mely az úgynevezett limfociták segítségével jön létre. Lényege az, hogy a külső irányból érkező sejtek vagy kórokozók befolyásolják a limfociták átalakulását. Elkezdenek ,,érni", majd ennek az ,,érési" folyamatnak köszönhetően válhatnak képessé arra, hogy célzottan arra a külső káros ,,betolakodóra" -( kórokozó, fertőzés, vírus stb. )- fejthessenek ki olyan hatást, hogy el tudják pusztítani azokat.

A későbbiekben a limfociták minden formájánál kialakulnak az úgynevezett ,,memóriasejtek". Ezek tovább léteznek, tehát ottmaradnak a szervezetben. Amennyiben az ismét találkozik a számára már ismert kórokozókkal, ha úgy tetszik ,,behatolóval", úgy abban az esetben sokkal hatékonyabban és hamarabb tud elkezdődni az immunrendszer célzott védekezése azok ellen.


Hogyan érhető el, hogy az immunrendszer erősebb legyen?

Az immunrendszer erősítése nem egy lehetetlen feladat, csupán kis odafigyelésre, illetve némi tudatosságra van hozzá szükség. Ha ez sikerül, máris növeltük az esélyeinket arra, hogy elkerülhessük a kellemetlen megbetegedéseket, fertőzéseket... Hogy mit tehetünk ezért?

  • A legfontosabb amit tehetünk a gyenge immunrendszer ellen az az, hogy megfelelően táplálkozunk. Tehát elegendő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot juttatunk a szervezetünkbe rendszeresen.
  • A bélflóra nem csupán a tápanyagok lebontásáért felelős, hanem a baktériumok, vírusok, gombás fertőzések elleni harcban is jelentős részt vállal. A bélflóránk egészségének megőrzése érdekében lehetőleg naponta vegyünk magunkhoz elegendő mennyiségű, joghurtot, friss zöldséget és gyümölcsöket, melyek rostokban gazdagok. Ilyenek például az alma, a cékla, vagy a brokkoli.
  • Időnként tarthatunk tisztítókúrákat is, hogy szervezetünk megszabadulhasson a felesleges méreganyagoktól.
  • Mozogjunk rendszeresen, lehetőleg minél többet és gyakrabban! Séta, futás, kerékpározás...bármi ami jólesik. A lényeg hogy meglegyen minél gyakrabban!
  • Fontos a test, az izmok ellazítása. Így könnyebben lehet legyőzhető a stressz és a feszültség a mindennapokban.

Ha csupán ezeket a dolgokat megfogadjuk és betartjuk, akkor is rengeteget tettünk és teszünk annak érdekében, hogy minél egészségesebbek maradhassunk. Hiszen mindannyiunknak ez a célja, nem igaz?


A fent leírtak nem mindenki véleményét tükrözik. Te ezektől eltérő tapasztalatokat is szerezhetsz.