Házhozszállítás

Házhozszállítás

Fogyasztó Barát

TOP termékek

Gyógynövény alapú készítmények

A természet megadta annak a lehetőségét mindannyiunk számára, hogy igenis ,, jobb bőrben " lehessünk minden egyes nap! Napjainkban az ,,ősi" gyógynövények újra teret hódítanak maguknak, ami persze nem is csoda! Hiszen az ami néhány évtizede, vagy akár évszázada jó volt és működött, miért is nem működhetne most is? Ha természet erejét hívjuk segítségül ahhoz hogy általános jó állapotunkat megőrizzük, szervezetünk hálás lehet ezért...

MILYEN NÖVÉNYEK SZÁMÍTANAK GYÓGYNÖVÉNYEKNEK?

 

gyógynövényeknek rengeteg ,, féléje-fajtája " létezik, és különböző csoportokra osztva tarthatjuk őket számon. Gyógynövényeknek nevezzük azokat a növényeket, melyek kutatások, vagy a népi megfigyelések, és hagyományok alapján a jó közérzetre, az egészségesebb életre, vagy az immunrendszerre , idegrendszerre lehetnek kedvező hatással. A gyógynövényeknek két típusa van, a szabadon termő, és a termesztett gyógynövények.

Azok a növények melyek kiérdemelhetik a gyógynövény megnevezést, rendszerint szigorú vizsgálatokon mennek át előzetesen, és hivatalos szervek által is engedélyezve vannak mielőtt megkaphatják  a gyógynövényi ,,státuszt". Tehát ezeknek a gyógynövényeknek a hatékonyságát tudományos kutatásokkal is igazolták. Az elmúlt évszázadokban sok száz, vagy inkább ezer, különböző fajtájú gyógynövény kerülhetett be a mindennapokba és a köztudatba.


A GYÓGYNÖVÉNYEK ELŐFORDULÁSA, ALKALMAZÁSA

Már az ókori egyiptomiak, rómaiak is használták és termesztették a gyógynövényeket, de a kínaiaknál és más keleti kultúrákban is több évezredes hagyományai vannak használatuknak. Feljegyzések szerint még műtétekhez is igénybe vettek gyógynövényeket a keleti gyógyítók akár altatáshoz, vagy érzéstelenítéshez. Napjainkban a gyógyszergyártók ha felhasználnak  gyógynövényeket azt általában kivonatok formájában teszik, és vagy önállóan, vagy más hatóanyagokkal kombinálva hozzák forgalomba.

Több fajta gyógynövény található akár élelmiszerekben, vagy különböző kozmetikumokban is. Ezekből is jól látható, hogy a gyógynövényeknek mennyire sokrétű a felhasználhatóságuk, és mennyire sokoldalúak lehetnek. Alkalmazásuk inkább hosszabb távon fejthetik ki megfelelő hatásukat, de valószínűleg jóval kevesebb mellékhatással tehetik mint egyéb más szerek.


A GYÓGYNÖVÉNYEK LEHETSÉGES HATÁSAI

A gyógynövényeknek tehát számtalan pozitív élettani hatása lehet, és általában nagy mennyiségben tartalmazhatnak különböző  vitaminokat, melyek pozitív hatással lehetnek az immunrendszerre, az idegrendszerre és a jó közérzetre. Némely gyógynövény hatásos segítséget nyújthat a stressz és a feszültség elleni védekezésben is.

Például ha csupán a friss gyümölcsöket, növényi terméseket vesszük, azok rendkívül gazdagok lehetnek C-vitaminban, bár ezekhez sajnos a hidegebb hónapokban jóval kisebb eséllyel juthatunk hozzá mint nyáron. Ilyenkor inkább maradhatnak választásként a különböző  vitaminok, gyógynövény alapú készítmények, vagy a különböző természetes anyagok akár kapszulák formájában, mint például a homoktövis vagy a csipkebogyó.

A vitaminok pótlására érdemes lehet mindannyiunknak megfelelő figyelmet szentelni, különösen a hűvösebb hónapokban. Ilyenkor valószínűbb, hogy jobban ki lehetünk téve a  vitaminhiány okozta rizikófaktoroknak, és az esetleg  gyenge immunrendszerünknek ,, köszönhetően" fogékonyabbak lehetünk az olyan nem éppen kellemes betegségekre, mint a megfázás, vagy az influenza. A gyógynövények sokak által kedvelt fogyasztási formája a tea, azonban annak elkészítésénél körültekintőnek kell lenni, hogy a főzet megőrizhesse megfelelő minőségét, hatékonyságát.


A GYÓGYNÖVÉNYEK GYŰJTÉSE, TERMELÉSE, FELDOLGOZÁSA, TÁROLÁSA

A gyógynövények begyűjtése, illetve termesztése megkívánja a megfelelő hozzáértést. Fontos hogy  a gyógynövényeket mindig a megfelelő helyen termesszék vagy gyűjtsék be, és persze az is nagyon lényeges hogy a legjobb időben! A túl korán leszedett és begyűjtött gyógynövények valószínűleg nem fogják tartalmazni a megfelelő, és maximális mennyiségű hatóanyagot. Ezt követően szintén nagy odafigyelést igényel  a megfelelő szárítás, majd a gyógynövények tárolása.

Fontos figyelmet fordítani arra, hogy  csak az ép és sérülésmentes gyógynövények legyenek begyűjtve, lehetőleg száraz állapotban. A gyűjtés befejezése után az a legjobb, ha  a gyógynövényeket minél hamarabb feldolgozzuk, kiterítve szárítjuk, mivel így nem tudnak semmi esetre sem bepárásodni, nedvesedni az edényekben. A begyűjtött gyógynövényeket a legjobb meleg és szellős helyeken szárítani, abban az állapotában ahogy le lett szedve, hálóra vagy papírra kiterítve. Így a távozó nedvesség nem tud összegyűlni a  gyógynövények alatt, és nem fog károsodni, megromlani. 

A termelők által gyűjtött gyógynövények kizárólag tiszta területekről kerülnek feldolgozásra, minden esetben odafigyelve arra, hogy a termőföld ne legyen szennyezett! Nagyon fontos, hogy a feldolgozott gyógynövények csak teljesen száraz állapotban kerülhessenek a tárolásra fenntartott edényekbe! Az elraktározott gyógynövényeket ajánlatos a későbbiekben is védeni a nedvességtől, a direkt fénytől, és távol tartani őket a fémekkel való érintkezéstől.


Ha szeretnéd itt még több infót találsz, és meg is tudod nézni miket ajánlunk!


A fent leírtak nem mindenki tapasztalatát tükrözik. Te ezektől eltérő tapasztalatokat is szerezhetsz.