Házhozszállítás

Házhozszállítás

Fogyasztó Barát

TOP termékek

Fogyókúrához, diétához segítség a túlsúllyal küszködőknek

Fogyókúra, diéta és az ami ezek mögött van. Nem csak azoknak akik túlsúllyal küszködnek nap mint nap, hanem mindenkinek, aki szeretne egészségesebben élni és jobban érezni magát a bőrében. Azoknak akik nem szeretnék magukat örökösen visszatérő, drasztikus fogyókúrákkal szenvedtetni, hanem inkább folyamatos odafigyeléssel szeretnék támogatni szervezetüket annak érdekében, hogy testsúlyuk mindig ideális lehessen.

A túlsúly már szinte napjaink népbetegsége

 

Napjainkban sajnos egyre többen élnek túlsúllyal. Amellett hogy ez sokaknak nagyon zavaró tud lenni a mindennapokban az esztétika miatt, a túlsúlyosság és az elhízás számtalan más probléma lehetőségét is magában hordozhatja. Kialakulhatnak miatta különböző egészségügyi panaszok, betegségek is, olyanok mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, megnövekedhet a vérzsír szintje, kialakulhatnak a koszorúerek betegségei, vagy előfordulhat a stroke is ilyen esetekben. De ezeken kívül még túlsúlyosság jelentős szerepet játszhat a daganatos betegségek kialakulásában, okozhat csont és ízületi -(mozgásszervi)- megbetegedéseket, valamint ronthatja a fogamzásra való képességet mind nők, mind a férfiak esetében is. Férfiaknál sajnos jó eséllyel merevedési problémák is kialakulhatnak a túlsúlyosság következtében.


Kiknél fordulat elő gyakrabban a túlsúly, és mik lehetnek az okai?

 

Több oka is lehet annak hogy valaki túlsúlyossá válik, és mielőtt bárki ,,eszeveszett" fogyókúrába vagy diétába kezdene, előtte érdemes lehet utánajárni mik is lehetnek vajon ezek? Az elhízás bármelyik korosztálynál előfordulhat, viszont ennek okai lehetnek merőben különbözőek is. Talán meglepő, de az ifjúkori gyakori alkoholfogyasztás is okozhat a későbbiekben túlsúllyal, elhízással kapcsolatos panaszokat, elsősorban férfiaknál. De ugyanúgy válhatnak túlsúlyossá azok a középkorban lévők akik boldogtalanabbak az átlagnál, akik nagyobb stressznek vannak kitéve a mindennapokban. Idősebb korban a túlzott jómód is ,,kedvezhet" annak, hogy valaki túl sok plusz súlyt szedhessen magára. Hiszen ilyenkor már gyakran csökkenhet a mozgásra való igény, sajnos elég mindennapi az hogy sokan ,,ellustulnak", viszont a napi energiabevitelük, étkezési szokásaik nem változnak. Ilyen esetekben az immunrendszer jelentős meggyengülésével is számolni lehet. Lehetnek még túlsúlyosak a nagyon beteg emberek is, az ő esetükben nyilvánvalóan a rendszeres sport, a testmozgás nem igazán lehet megoldás. Az ő esetükben nagyon fontos szakember segítségét kérni abban, hogy a túlsúly okozta panaszok javulhassanak. Pillanatnyilag a különböző okok miatt meglévő testsúly problémák között a jelenlegi tudomány nem tesz különbséget. Pedig a célzott, mindenki számára egyénileg személyre szabott segítség sokkal, de sokkal eredményesebb lehetne.


Mit tehetünk azért hogy eredményesebben vehessük fel a harcot a túlsúly és az elhízás ellen? Mi a különbség a diéta és a fogyókúra között?

 

Először mindenképp érdemes lehet különbséget tenni a két fogalom között. A fogyókúra általában egy meghatározott ideig tartó dolog, ami személyre szabott, mindenki másképp csinálja. Lehet mindössze néhány hetes, de van aki hónapokig is fogyókúrázik. Akik ezt teszik, azok számára nyilvánvalóan az az elsődleges szempont hogy fogyjanak, csökkentsék a testsúlyukat. Ha valaki diétázik, az nem biztos hogy azért teszi azt, hogy felesleges kilókat adjon le magáról. A diéta sokkal inkább az egészségesebb életmód velejárója lehet. Egy olyan életforma, melybe ugyanúgy beletartozik a napi testmozgás, a sport, mint a céltudatosabb táplálkozás, ami persze így egészségesebb is. Ezek együttesen alkalmazva meghozhatják azt az eredményt is bárki számára, hogy testsúlya hosszú távon is ideális maradhasson, hogy ne kelljen szervezetét alkalomszerű és hirtelen kemény fogyókúrára fognia. Valószínűleg mindenki ismer olyan személyt, aki a tél végével elkezdi magát drámai módon sanyargatni azért, hogy a strandszezonra jó formába kerüljön. Pedig kis odafigyeléssel, sokkal jobb eredmények lehetnének elérhetőek sokkal hosszabb távon úgy, hogy azok még a szervezetet is kímélik. Ehhez mindössze arra lehet szükség, hogy néhány dologban változtassunk az életünkön és a szokásainkon.


Milyen előnyökkel járhat a megfelelő testsúly a mindennapi életünkben?Miben segíthet a megfelelő fogyókúra, diéta a szervezetünknek?

  • Csökkenhet a cukorbetegség kialakulásának kockázata.
  • A túlsúlyos emberek gyakran szenvednek magas vérnyomástól. A diétának, fogyókúrának, sportnak, megfelelő étrendnek köszönhetően a testsúly normalizálódhat, ez pedig kedvező hatással lehet a vérnyomásra is. Hiszen ha egy autót is nagyon megpakolunk, akkor a túlsúly miatt a motorja is jobban meglesz terhelve. Ez ugyanígy van a szívvel is.

  • Felborulhat a vérzsír megfelelő szintje. Ha túlságosan sok a bevitt táplálék, illetve annak minősége sem a legjobb, akkor az túlzott mennyiségű koleszterint és telített zsírokat fog tartalmazni, melyek felhalmozódhatnak a szervezetben. Ez a későbbiekben vezethet az erek elmeszesedéséhez is.

  • Kialakulhatnak a koszorúerek betegségei az artériákon lerakódó zsírok miatt. Ezek szűkíthetik a szív környéki ereket is, így kevesebb vért juttatva a szív izmaiba. Ez okozhat fájdalmakat a mellkasban. Ha az ilyen szűkké vált artériában vérrög képződik és ott megakad, az vezethet szívinfarktushoz is.

  • Amennyiben az agyban szűkül be az ér, és ott képződik a vérrög, azt vezethet stroke-hoz. A túlsúly jelentősen növelheti a stroke kockázatát!

  • Jelentkezhetnek alvási problémák. Ilyenkor gyakran kimarad a légzés, majd kapkodva szedve a levegőt kezdődik újra. Ilyenkor sokszor hangos horkolás hallható. Akár örökösen érezhető lehet a fáradtság, a kialvatlanság.

  • A testsúly csökkentésével, fogyókúrával, diétával, sporttal, megfelelő étrenddel sokat tehetünk azért, hogy ezeken kívül elkerülhetőek lehessenek a különböző daganatos megbetegedések, a máj elzsírosodása, vagy az epe hólyagjának betegségei. 

  • A túlsúly rendkívül kedvezőtlenül befolyásolhatja a fogamzásra való képességet is mindkét nem esetében. Okozhat meddőséget, illetve a potenciával kapcsolatos panaszokat is.


Milyen előnyökkel járhat a megfelelő testsúly elérése?

A legjobban az ideális testsúlyt a magassághoz viszonyítva lehet kimutatni. Ha a test tömege a megfelelő tartományban van az arra utalhat, hogy a különböző táplálékokkal és folyadékokkal bejuttatott energia mennyisége, valamint a felhasznált energia között megfelelő az egyensúly. Ez normális esetben biztosítható a kiegyensúlyozott táplálkozással. Ha ez az egyensúly megbomlik, vagyis több energia jut a szervezetbe mint amennyit az fel tud dolgozni, a többlet zsír formájában fog elraktározódni. Emiatt a testsúly növekedni fog, elkezdődik a hízás, ami miatt sokan kezdenek fogyókúrába, diétába. A vér oxigénnel való ellátottsága csökkenhet. Azonban a ló túloldalára sem szabad átesni, hiszen ha kevesebb az energiabevitel mint amire a szervezetnek szüksége van, úgy az elkezdi felélni a tartalékait. Ennek következménye pedig lehet nagyobb mértékű fogyás.


Fogyókúra, diéta mellé mozogj, mozogj, mozogj! Így lehet elérni az ideális testsúlyt!

 

Sajnos a fejlett országokban a lakosság jelentős része elhízott. Hazánkban ez a női népesség körülbelül egyharmadát, a férfiak közel felét érinti! A lakosság jóval több mint a fele abszolút nem mozog, vagy csak nagyon ritkán! Ez pedig általában a kor előrehaladtával még jelentősen csökkenni is szokott. Pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgásra minden korosztálynak szüksége van, lehetőleg rendszeresen. A mozgás és a helyes táplálkozás sokat segíthet abban, hogy az ideális és megfelelő testsúlyt tartani tudjuk.


Hatékonyabb diéta, fogyókúra? IDE KATTINTVA megnézheted milyen készítmények segíthetnek ebben!


A fent leírtak nem mindenki véleményét tükrözik. Te ezektől eltérő tapasztalatokat is szerezhetsz.