Házhozszállítás

Házhozszállítás

Fogyasztó Barát

TOP termékek

Az elektroszmog milyen hatással lehet a szervezetre?


Manapság már egyre többször és több helyről hallhattunk az elektroszmog elnevezésről. Létezik több egymástól nagyon eltérő vélemény ezzel kapcsolatban. Vajon lehetnek e az egészséget károsító hatásai, vagy nem is kell félni a technikai fejlődés eme következményeitől? Az elektroszmognak a mágneses terek, az elektromos, valamint a rádiófrekvenciás sugárzások által kapott, szervezetünket közvetlenül érintő láthatatlan behatásokat nevezhetjük.

A különböző sugárzásoknak, -(melyeket az elektromágnesesség miatt vagyunk kénytelenek elszenvedni nap mint nap)-, vagyis a mágneses és elektromos tereknek a természetes módon kialakuló formáit, illetve mesterséges úton létrejövő fajtáit különböztethetjük meg. Elektromágneses kisugárzás egyik természetes eredetű forrása lehet például a nap, a viharok, vagy akár a bolygónk is. A mesterséges úton kapott elektromágneses sugárzásokat azonban azok az elektromos tárgyaink, például a televíziók, mobiltelefonok, számítógépek bocsáthatják ki, melyeket minden egyes nap rendszeresen használunk valamennyien.


A kémiai és biológiai folyamatokSzervezetünk sejtjei tulajdonképpen elektromágneses vezérlés alatt állnak. A körülöttünk mindenhol megtalálható 0.1–100 hertz-es frekvenciatartományban lévő elektromágneses hullámok szabályozhatják a testünkben lezajló kémiai és biológiai folyamatokat. Az ezekben a tartományokban lévő hullámok jönnek létre létre például viharok idején, földrengéseknél, valamint ilyen a bolygónk mágneses tere is.

A háztartásokban található elektromos eszközök is ilyen frekvenciatartományú elektromágneses hullámokat bocsátanak ki magukból. Az emberi szervezet igen érzékeny lehet általánosságban az elektromágneses terek változékonyságaira. Elég ha csupán a frontátvonulások miatt előforduló rosszabb közérzetre, esetleg az időjárási körülmények okaként fellépő hangulatingadozásokra gondolunk. Ezeknek jó eséllyel lehet a magyarázata az, hogy légkörben lévő elektromosság megváltozik, ez pedig megterhelheti a szervezetünket.

Az úgynevezett elektroszmog, mely kellemetlen, akár káros hatásokat is gyakorolhat a szervezetünkre, egyre inkább elfogadott álláspont lett napjainkra. Folytatnak vitákat a hatásai mértékéről, hiszen az ma még nem teljesen tisztázódott, hogy mekkora dózisú besugárzás milyen időtartományban szükséges ahhoz, hogy szervezetünket nagyobb károsodás érje.


Mekkora mértékű káros hatásokra lehet számítani az elektroszmog miatt?A káros hatások függhetnek attól is, hogy mekkora frekvenciatartományban éri az elektromos behatás a szervezetünket. Ha ez nagyobb, olyankor bekövetkezhet akár a testünk hőmérsékletének megemelkedése is. Tartósabb elektromos behatásoknál már tanulmányokkal is igazolták azt, hogy akár komolyabb az egészséget károsító zavarok is kialakulhatnak. Ezek olyanok lehetnek mint a gyakori ingerlékenység, alvászavarok, a szívvel, az érrendszerrel kapcsolatos megbetegedések, vagy akár a nemzőképtelenség is ezek közé tartozhat. Ma már amikor a körülöttünk lévő technika egyre gyorsabban fejlődik, tulajdonképpen napi szinten ki lehetünk téve a mesterséges úton létrejött elektromágneses behatásoknak.


Milyen módon lehet védekezni az elektroszmog ellen?Az egészség megvédése, a környezet védelme miatt az lehet a leginkább optimális megoldás, ha azokban helyiségekben ahol a leggyakrabban tartózkodunk, lehetőleg kerüljük az elektromos cikkek használatát, tárolását. Ez azonban sajnos nem mindenhol megoldható... Azonban ha ez nem kivitelezhető, akkor az lehet a legjobb, ha ezeket az eszközöket csupán használatuk idejére tartjuk bekapcsolva. Éjszaka pedig nem tartjuk őket még készenléti állapotban sem, tehát mindent áramtalanítunk azonnal használat után. (Ez sajnos többnyire ma már eléggé körülményes, nehezen megoldható. Elég ha csupán a folyamatosan használt, mindenkor a közelben lévő mobilokra gondolunk.)

Amennyiben mikrohullámú sütőt használ valaki lehetőleg ne tartózkodjon annak közvetlen közelében! Ha a burkolata már nem ép, az ajtaja nem zár tökéletesen, akkor a készüléket ne használja már. A mobilok használatát érdemes lenne a minimálisra csökkenteni, ha ez nem kivitelezhető, úgy például használjuk a headset-et, vagy alkalmazzunk más védelmet.


Elektroszmog elleni eszközök itt találhatóak!


A fent leírtak nem mindenki véleményét tükrözik. Te ezektől eltérő tapasztalatokat is szerezhetsz.