Házhozszállítás

Házhozszállítás

Fogyasztó Barát

TOP termékek

Elektroszmog: Néhány érdekesség az elektroszmogról


Környezetünkben mindennap több irányból is sugárzások érhetnek mindannyiunkat. Bolygónk mágneses tere, vagy a villámok miatt keletkező elektromos hullámok, az űrből kapott elektromágneses sugárzás mind természetesek. De a rádiók, televíziók, a mobilok kibocsátott jelei, az elektromos háztartási eszközök, által keletkező elektromos terek, a különböző gépek vagy motorok által létrejövő hullámok az emberekhez vezethetőek vissza.


Miről beszélünk ha az elektroszmogról van szó?

Közvetlen környezetünkben naponta több különböző elektromos sugárzás érhet mindannyiunkat. A bolygónk tere is mágneses, vagy akár a villámok miatt létrejövő hullámok, az űrből kapott elektromágneses besugárzás mind természetes okokból vannak jelen. Ezekkel szemben a televíziók, vagy a rádiók műsorszórása, főként a mobiltelefonok által (minden pillanatban) kibocsátott jelek, a különböző elektromos háztartási eszközök, mikrohullámot kibocsátó készülékek által létrejött terek, az egyéb elektromossággal működő motorok, gépek által kapott elektromos hullámok mind az emberiség tevékenységének eredményei. Ezeket az elektromos sugárzásokat egyszerűen nevezhetjük elektroszmognak.

Fontos és nem elhanyagolható kérdés, hogy például a lakóépületek közvetlen közelében lévő mobiltelefonos antennák, erősítők hogyan befolyásolhatják az ott élők egészségét? 


Hogyan mérhető az elektroszmog mértéke?

A mobiltelefonok tornyait, a rádiók állomásainak telepítését szakhatóságok is felügyelik. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint az Országos Közegészségügyi Intézet Közegészségügyi Igazgatóság Sugárbiológiai és Sugár egészségügyi Főosztálya. Az NMHH fenntart egy mérőszolgálati monitoring szolgálatot, megfigyelés alatt tartják a rádióberendezések, illetve rádióállomások által keletkezett térerősséget. Nagyobb teljesítménnyel működő bázisállomásoknál szükséges hogy akkreditált laboratóriumi vizsgálatokat végezzenek. Szakhatósági vizsgálat kell az üzembe helyezéshez, amennyiben azt lakóházakon, gyermekintézmények, kórházak közelében telepítenék. Az engedélyek megkapásához különböző követelményeknek kell megfelelniük a cégeknek. Az NMHH és az OKK-OSSKI mellett pillanatnyilag csupán két vállalkozásnak van engedélye. 

Találhatóak más résztvevők is a piacon, akik szintén elektroszmogos méréseket végeznek. Ezek a cégek egyike sem rendelkezik a mérésük eredményének megbízhatóságát igazoló hivatalos háttérrel. Általában itt más határértékeket vehetnek figyelembe, emiatt az mérési eredmények is megtévesztőek lehetnek. 


Mik az egészségügyi határértékek az elektroszmog esetében? Előfordulhat hogy a határértéknél rosszabb eredményeket kapunk?

Hivatalos álláspontok szerint, pillanatnyilag csupán néhány üzemi területen lehet határérték túllépés, azonban erről is több fórumon lehet vitákat hallani. Ilyen lehet például a társasházak tetőszerkezetén lévő bázisállomások közelében. 


 

Legyen itt néhány tanács azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet csökkenthető az elektroszmog a környezetünkben:

  • Az olyan elektromossággal működő háztartási berendezéseket, mint például a wi-fi eszközök helyezzük el úgy a lakásban, hogy azoknak közelében hosszabb ideig senki ne tartózkodjon. Igaz ez kisebb méretű lakásokban nem egyszerű feladat.
  • Ha nem használjuk az elektromos eszközöket, lehetőleg áramtalanítsuk azokat. Azt javasolják hogy a wi-fi-t, a számítógépet, televíziót, mobilokat lehetőleg tartsuk kikapcsolva használatukat követően.
  • Mobilról történő telefonálás alkalmával lehetőleg használjuk a kihangosítót, vagy egy head-set-et.
  • A mikrohullámú sütők közelében ne legyünk működésük közben, amennyiben azoknak nem zár jól az ajatjuk, ha sérültek.

Elektroszmog ellen ajánlott eszközök!


A fent leírtak nem mindenki véleményét tükrözik. Te ezektől eltérő tapasztalatokat is szerezhetsz.