Házhozszállítás

Házhozszállítás

Fogyasztó Barát

TOP termékek

D-vitamin hiány nyáron?

D-vitamin hiány nyáron?

Igen. Ez bizony sajnos lehetséges. Azt tudjuk, hogy a D-vitamint a szervezetünk állítja elő a napfény hatására. A D-vitamin hiánya nem „csupán” a csontok egészségére lehet negatív hatással, de az immunrendszer működésére, valamint akár a mindennapi hangulatot is befolyásolhatja. Ha innen nézzük, a helyzet roppant egyszerű. Legyünk kint minél többet a szabadban, tartózkodjunk lehetőleg sokat a napon, és akkor elég D-vitamin termelődik a szervezetben, és akkor minden rendben lesz… A helyzet azonban nem minden esetben ennyire egyszerű.


Nem véletlenül hívják a D-vitamin „napfényvitaminnak” is.

A D-vitamin a koleszterinből alakul át a szervezetben, miután bőrünket napfény éri. Mikor a nap ultraibolya-B sugarai (UV-B) elérik a bőrsejtekben lévő koleszterint, akkor az energiát biztosíthat a D-vitamin szintéziséhez. A D-vitamin több mint kétszáz gén szabályozásában játszik jelentős szerepet, emiatt nagyon fontos a szervezet kiegyensúlyozott működése szempontjából. A D-vitamin hiánya, és több egészségügyi probléma között fedeztek már fel összefüggéseket. Ilyenek lehetnek a depresszió, a csontritkulás, az izmok gyengesége, a szívbetegségek.

Sajnos azonban csupán korlátozott számú, mennyiségű élelmiszer áll rendelkezésünkre, amelyek tartalmazhatnak D-vitamint kielégítő mennyiségben. Ilyenek például a tojássárgája, a csukamájolaj, a lazac vagy a tonhal, a kardhal, valamint a marhamáj.

Mennyi napon való tartózkodásra lehet szükség nyáron a megfelelő D-vitaminszint eléréséhez?

Hazánkban márciustól októberig naponta mintegy 15 perces, az arcot, a végtagokat is érintő, 10-15 óra közötti napozás lehetne ajánlott a megfelelő D-vitaminszint eléréséhez. Ezt némiképpen nehezíti, hogy az orvosok ettől intenek leginkább mindenkit. Mondván, hogy a nyári hónapokban a 11-15 óra közötti időszak a legveszélyesebb, mivel a nap UV-B sugarai akkor a leginkább károsak mind a szemünk, mind pedig a bőrünk egészségére nézve.


De a D-vitamin termelését más tényezők is befolyásolhatják. Ilyenek lehetnek például:

  • Az életkor- idősebb korban a bőr szintetizáló képessége a fiatalabb kori felét sem éri el.
  • A bőrszín- a barnább bőr kevesebb UV-B sugárzást lehet képes elnyelni, emiatt a sötétebb bőrűek több ideig kellene, hogy a napon tartózkodjanak, mint a világosabb bőrűek amiatt, hogy ugyanazt a hatást elérhessék.
  • A földrajzi helyzet- minél inkább északi irányban él valaki az egyenlítői területektől, annál kevesebb D-vitamint termelhet a bőre. Ugyanis nem csupán a napsütéses órák száma lehet befolyásoló tényező, hanem a napsugarak beesési szöge is fontos.

A nyári napozás tehát csak elméletileg lehet kiváló módja az egészségesebb D-vitaminszint elérésének. A gyakorlatban már több akadályba ütközhetünk, hogy csak így juttassuk magunkat a megfelelő mennyiséghez. Hiszen nagyon sokan, ha nem is feltétlenül egy irodában, de más egyéb fedett helyeken dolgozhatnak, így még akkor is, ha nyár van, sem valószínű az, hogy megfelelő mennyiségű, idejű napfény éri a bőrüket. Ha pedig valaki csak munka után, késő délután jut ki a napra, az már nem biztos, hogy elegendő lehet a megfelelő D-vitaminszint kialakulásához.

Természetesen nagy szükség van a napon eltöltött időre, de mindent figyelembe véve, ahhoz, hogy nyáron is biztosíthassuk a kielégítő D-vitaminszintünket, nagy odafigyelésre van szükségünk.

D-vitamin itt megnézhető

Kapcsolódó cikkek:

A fent leírtak nem mindenki véleményét tükrözik. Te ezektől eltérő tapasztalatokat is szerezhetsz.