Házhozszállítás

Házhozszállítás

Fogyasztó Barát

TOP termékek

A D-vitamin hiányának tünetei

                        A D-vitamin hiánya sok kellemetlenséget okozhat a szervezetben, ezért nagyon fontos hogy megfelelő mennyiségben legyen jelen. Kiemelkedő szerepe van a csontok, a fogak épségének megőrzésében is. Védelmet nyújthat a csontok gyengülése ellen és az ízületeknek. Gyermekek kielégítő fejlődésének is rendkívül fontos támogatója, hiszen az ő csontozatuk, fogaik még fejlődésben vannak, izomzatuk kialakulóban. A D-vitamin mindenki számára fontos vitamin...

Mi az a D-vitamin?

D-vitamin hiány tünetei meglehetősen szerteágazóak lehetnek, és sajnos elég sok problémát okozhatnak. A D-vitamin egy zsírban oldódó vitaminfajta, ami azt jelenti hogy nem ürül ki gyorsan a szervezetünkből, hanem elraktározódik abban. Ez szöges ellentétben áll például a vízben oldódó C-vitaminnal, mely gyorsan kiürül a szervezetből amennyiben az a felesleget nem képes feldolgozni. A D-vitamin összefüggésben van azzal, hogy a csontjaink megfelelő mértékben lehessenek ellátva kalciummal. A szervezet számára a D-vitamin megfelelő szinten tartása nélkülözhetetlen az immunrendszer működése szempontjából is.

Ideális esetben a szervezet kielégítő mennyiségű D-vitaminhoz juthat a napfény, vagy különböző élelmiszerek segítségével. Azonban előfordulhat hogy a szervezet mégsem jut elegendő mennyiséghez ebből a vitaminfajtából. Ez különösen könnyen bekövetkezhet a téli hónapokban, de akár nyáron is, ha valakinek nem megfelelő az étrendje, illetve nem tartózkodik elegendő ideig a napfényben. Ha nem jutunk elegendő D-vitaminhoz, szervezetünkben számos probléma kialakulhat emiatt.


A D-vitamin hiányának tünetei a következők lehetnek:

  • A D-vitamin hiánya előidézheti a stresszt és feszültséget, idegességet, illetve akár depresszióhoz is vezethet némely esetekben. A szervezet a bekerülő D-vitaminnak köszönhetően szerotonint, illetve dopamint termel. Ezek okozhatják az agyban a ,,boldogságérzetet". Ha a D-vitamin szint csökken, azzal együtt ez is megszűnhet szépen lassan. Ekkor léphetnek fel a depresszióra utaló tünetek, a legrosszabb esetekben akár skizofréniára utalóak is.
  • D-vitamin hiánya jelentősen gyengítheti az immunrendszert, annak működését negatívan befolyásolhatja.
  • A különböző sérülések, sebek láthatóan lassabban gyógyulhatnak. Ellenben a megfelelő D-vitamin szint pozitív hatással lehet a koleszterin és a vércukor szintjére.
  • A D-vitamin hiány következtében a haj hullani kezdhet, egészségtelenné válhat.
  • Növekedhet a korai fáradtságra való hajlam D-vitamin hiány következményeként, esetenként korábban nem tapasztalt gyengeséget is érezhetünk. Amennyiben megfelelően pótoljuk, a panaszok megszűnhetnek.
  • A csontok és az izmok fájdalma is előfordulhat a D-vitamin hiányában. Az izmok hamarabb elfáradhatnak, lassabban regenerálódhatnak. Csökkenhet a csontok kalciummal való megfelelő ellátása, ennek következtében a csontok gyengülhetnek, így törékenyebbé is válhatnak. Jelenléte fontos hogy az ízületek megfelelő védelmet kaphassanak. Ilyenkor minden esetben szakemberhez érdemes fordulni, hogy az általa ajánlott kúrával megelőzhető lehessen a csontok elgyengülése! 
  • A fokozott izzadás is figyelmeztető jele lehet a D-vitamin hiányának. Ez különösen jellemző lehet a fej környékén, a homlokon, a halántéknál vagy a tarkón. Ha ezt tapasztaljuk huzamosabban, szintén érdemes szakembert felkeresni.

A fent leírtak nem mindenki véleményét tükrözik. Te ezektől eltérő tapasztalatokat is szerezhetsz.