Házhozszállítás

Házhozszállítás

Fogyasztó Barát

TOP termékek

C-vitamin hatásai, felhasználása

                   

A C-vitamin nagyon fontos vitamin, mely rendkívül jelentős szerepet kap a szervezet mindennapi működésében. Az emésztésben, a csontok fejlődésében és állapotában, az immunrendszer működésében, a megfázás vagy az influenza elleni küzdelemben egyaránt fontos szerepet játszik a C-vitamin, de a felsorolást még hosszasan lehetne folytatni...Megfelelő napi pótlása jelentősen meghatározhatja a szervezet működését, valamint az általános közérzetet is...


A C-vitamin hatásai a szervezetre

A C-vitamin nagyon fontos szerepet játszik az anyagcsere folyamataiban. Nehezen nélkülözhető például a szabad gyökök semlegesítésében, vagy azért hogy a bőr egészséges maradhasson, vagy amiatt hogy a csontok megfelelően fejlődhessenek, épségüket megőrizhessék minél tovább. A C-vitamin egyfajta védelmi szerepet tölthet be, ezért is nagyon fontos a szervezet számára. Antioxidáns hatású, ennek köszönhetően semlegesítheti a káros  hatású szabad gyököket, melyek a sejtek hamarabb bekövetkező elöregedését, rosszabb esetben rákos elváltozásait idézhetik elő. A C-vitamin a fehérvérsejteket támogatva részt vesz a szervezet különböző fertőzésekkel szembeni védelmének kialakításában. A C-vitamint a vér áramlása juttatja el azokra a megfelelő pontokra a szervezetbe, ahol azokra annak szüksége van. A felesleges mennyiséget a szervezet a vizelettel együtt kiüríti, így a túladagolás veszélye nem állhat fenn.

A C-vitamin más néven az aszkorbinsav- vízben oldódik, segíthet fenntartani a testben lévő kötőszövetek egészségét. A C-vitamin napi szükséges mennyiségének bevitele a szervezetbe nagyon fontos, hiszen az magától nem képes ezt előállítani, illetve hosszabb ideig elraktározni sem. C-vitamin pótlására alkalmasak lehetnek különböző élelmiszerek is, (például zöldségek, gyümölcsök) fogyasztásuk napi rendszerességgel lenne ajánlott azért, hogy a szervezet számára biztosítva legyen a megfelelő ellátás.


Miben segíthet a C-vitamin?

 

- A C-vitamintól egészségessé válhat a bőr

Tanulmányok alapján, melyekben különböző korosztályú nők vettek részt, azt mutatták hogy a nagyobb mennyiségű C-vitamin csökkentheti a bőr korai ráncosodását. Védheti a bőrt a kiszáradástól, így lelassíthatja az öregedési folyamatokat. Ezen kívül segítheti a sebgyógyulást, hegesedést is. A C-vitamin tartalmú bőr- és testápoló krémek csökkenhetik úgy a kozmetikai kezelések, mint akár a ráncosodás elleni beavatkozások és a különböző hegek eltávolítása utáni bőr kipirosodás gyakoriságát és idejét. Ha egészséges  a bőr, az étrend bővelkedik antioxidánsban, úgy akár a bőrrák ellen is sokat tehetünk.

- A C-vitamin segíthet az ásványi anyagok megfelelő felszívódásában

Hogy a szervezetünk a működéséhez szükséges megfelelő tápanyagokhoz hozzájuthasson, az emésztésért felelős szerveinknek kell kivonni az ételekből, esetleg a táplálék-kiegészítőkből ezeket a tápanyagokat. Azok  csak ezt követően kerülhetnek a véráramunkba. Ezután a sejtek módszeresen kivonják a vitaminokat, táp- és ásványi anyagokat, amik segíthetnek a szervezetnek megbirkózni a különböző gyulladásokkal, betegségekkel. A C-vitaminnal közösen alkalmazott vas segíti, hogy az utóbbiból minél nagyobb mennyiség felszívódhasson a szervezetben mindenkinél.  

- A C-vitamin fogyasztása lecsökkentheti a köszvény előfordulásának esélyét

A C-vitamin rendszeres fogyasztása lecsökkentheti a köszvény megjelenésének az esélyét. A köszvény egy igen fájdalmas módon jelentkező ízületi gyulladás. Ez főleg a láb nagy ujját érintheti. Ilyenkor az merevvé válik, gyulladttá és fájdalmassá az érintett ízületekben megjelenő húgysav miatt.

40 év feletti férfiaknál kimutatták, ha napi 1000-1500 mg között volt a C- vitamin napi mennyisége, úgy náluk több mint 30%-kal alacsonyabb volt a köszvény megjelenésének esélye. Azoknál akik több mint 1500 mg C-vitamint fogyasztottak minden nap, már a felére lecsökkent a betegség megjelenésének az esélye.

- A C-vitamin hatásos a szabad gyökök ellen ártalmai ellen

A C-vitamin egy olyan antioxidáns mely megfelelő védelmet nyújthat a káros molekulák ellen. Ilyenek a szabad gyökök, a mérgező és káros vegyszerek, vagy éppen a dohány füstje.

A szabad gyökök megjelenése a szervezetben olyan nem kívánt betegségek megjelenéséhez vezethetnek el, mint például a rák, különböző szív- és érrendszeri betegségek, ízületi gyulladások. Ezek a káros szabad gyökök az ételek lebomlásakor jönnek létre, illetve olyankor mikor dohányfüstnek, sugárzásnak lehet kitéve szervezetünk.  

- A C-vitaminnal felvehetjük a harcot az influenza, vagy a megfázás ellen is

Azt már mindenki tudja, hogy a C-vitaminnak jelentős, az immunrendszerre gyakorolt számtalan jótékony hatása van. Azt is, hogy a C-vitamin jelentős szerepet játszik a szervezetet támadó megfázások, valamint a vírusok elleni harcban. Egy frissen kezdődő megfázásra már akár napi 1200-mg C-vitamint is be lehet venni! Ellenben ha már eluralkodott az influenza, megfázás rajzunk, úgy már ezt a mennyiséget napi 3800-4200-mg-ig is emelhetjük.

Hogy a C-vitamin igen hatásos lehet a megfázás, influenza elleni küzdelemben szintén régóta ismert. Hiszen használatának köszönhetően lecsökken a kialakuló szövődmények esélye, mint például tüdőgyulladás, a tüdő különböző fertőzései.

- A C-vitamin támogatja a stressz és feszültség által meggyengült szervezetet és immunrendszert

A C-vitamin rendkívül jó hatással lehet azokra, akiknek a stressz és feszültség miatt meggyengült az immunrendszerük megfelelő működése. Azt figyelembe véve, hogy a stressz és feszültség napjainkban már sajnos általános, a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele a szervezetbe hatalmas segítség lehet az egészség megőrzése miatt.

- A C-vitamin a rák kezelésének kiegészítője lehet

A kemoterápia során használatos rák elleni készítmények hatékonyságát is megnövelheti a nagy dózisú C-vitamin fogyasztás. A C-vitamin azokra a sejtekre is pozitív hatással lehet, melyek tápanyagokban hiányt szenvednek, viszont azokban kárt nem okoz. A C-vitamin hatásos kiegészítő kezelés lehet akár a tüdő-, vagy petefészekrák kezelésében is.

- A C-vitamin lecsökkenti akár az agyvérzés esélyét is

Azoknál a személyeknél, kiknek a vérében nagyobb szintű volt a C-vitamin koncentrációja, több mint 40-%-kal lecsökkent a stroke előfordulásának az esélye azokhoz viszonyítva akiknél jóval alacsonyabb koncentrációt mutattak ki. Akik naponta gyümölcsöt, zöldséget fogyasztanak, azoknál jóval magasabb lehet a vér C-vitamin szintje. Emiatt fontos arra odafigyelni, hogy meglegyen a napi gyümölcs, illetve zöldség mennyiség a szervezet számára!

- A C-vitamin fogyasztással javulhat a szellemi és fizikai teljesítmény

A nagyobb mennyiségű C-vitamin fogyasztásnak köszönhetően jelentősen javulhat a fizikai és szellemi teljesítmény is. Az izomzat megerősödhet, ez minden korosztály számára fontos lehet. A C-vitamin tartalmú élelmiszerek, étrend-kiegészítők fogyasztása és szedése hatékonyabbá teheti a testedzések alatti oxigén mennyiségének bejutását a szervezetbe, valamint a vérnyomásra is pozitív hatással lehet.

A nagyobb fizikai igénybevételt megelőző C-vitamin fogyasztásnak köszönhetően, elkerülhetőek lehetnek a felső légutak fertőzései, melyek sajnos velejárói lehetnek az ilyen jellegű tevékenységeknek. A C-vitamin megfelelő mértékű fogyasztása jelentősen javíthatja a tüdő, a légutak állapotát. Naponta 1000-2000 mg mennyiségű C-vitamin már lecsökkentheti a hisztamin termelődését. Ez az ami az asztmás betegeknél a gyulladásokat okozhatja, így elmondható hogy a C-vitamin segíthet az asztmás betegek tüneteinek enyhítésében is.