Házhozszállítás

Házhozszállítás

Fogyasztó Barát

TOP termékek

Napi C-vitamin szükséglet

                       

A napi C-vitamin szükséglet ideális aránya minden embernél különböző. Ez függhet az életkortól, az illető nemétől, szokásaitól, életkörülményeitől és így tovább... Azt azonban nem árt szem előtt tartani hogy a C-vitamin mennyire fontos része életünknek, szervezetünk megfelelő működésének. Pótlása rendkívül fontos feladat mindenki számára, hiszen a C-vitamin hiány okozhat nagyon kellemetlen tüneteket is, ugyanúgy mint bármelyik más vitamin hiánya...


Napi C-vitamin szükséglet

Talán a legjobb módszer arra hogy a napi C-vitamin szükségletet bejuttassuk a szervezetünkbe az az, ha megbízható helyen termelt, friss gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztunk. Erre azonban nem mindig van lehetőségünk, így ha ki kell hogy egészítsük ezt a mennyiséget, akkor érdemes arra törekedni hogy a kiegészítők legyenek jó minőségűek. Hiszen hosszú távon egyáltalán nem mindegy az, hogy szervezetünkbe mit és milyen mennyiségben juttatunk be.

Nem árt figyelembe venni azonban, hogy több gabonaféle, élelmiszer is tartalmazhatja a már mesterségesen hozzáadott C-vitamint. Fontos lehet minden esetben a vásárlást megelőzően leellenőrizni azt a termékek címkéin, hogy egész pontosan mennyi C-vitamin, egyéb más vitamin és ásványi anyag található bennük. A C-vitamint is tartalmazó élelmiszerek, úgy mint például a brokkoli, vagy a paprikák, főzés közben jelentősen veszíthetnek a normál C-vitamin tartalmukból. Ez ugyanúgy igaz lehet a dobozban való tárolásra, vagy éppen a zöldség párolásra, a mikrohullámon történő melegítésre is. Ezeknek ,,köszönhetően" elég jelentősen lecsökkenhet az adott élelmiszerek addigi természetes C-vitamin szintje. Ezt érdemes szem előtt tartani, hiszen minden esetben a  nyers és friss gyümölcsök, zöldségek lehetnek a lehető legjobb, legalkalmasabb C-vitamin források mindenki számára.


A különböző vitamin típusokra vonatkozó táblázat (Ajánlott Napi Tápanyagbevitel) azt mutatja meg, hogy az embernek életkortól függően mekkora vitamin mennyiségre van szüksége naponta. A C-vitamin-ra a következők vonatkoznak ( minden mg/nap egységben lett mérve):

Csecsemő korúak napi C-vitamin szükséglete:

 • 0-6 hónapig 40 mg naponta
 • 7-12 hónapig 50 mg naponta

Gyermekek napi C-vitamin szükséglete:

 • 1-3 évig 15 mg naponta
 • 4-8 évig 25 mg naponta
 • 9-13 évig 45 mg naponta

Serdülő korúak napi C-vitamin szükséglete:

 • 14-18 éves lányok számára 65 mg naponta
 • Várandós tinédzser lányoknak 80 mg naponta
 • Szoptatós tinédzser korú lányoknak 115 mg naponta
 • 14-18 éves fiúk számára 75 mg naponta

Felnőttek napi C-vitamin szükséglete:

 • 19 éves, vagy e fölötti férfiak számára 90 mg naponta
 • 19 éves, vagy e fölötti nők számára 75 mg naponta
 • Várandós nők számára 85 mg naponta
 • Szoptatós nők számára 120 mg naponta
 • Dohányzók, vagy a passzív dohányzásnak kitett személyek számára jelentősen nagyobb C-vitamin mennyiségre lehet szükség! Náluk az ajánlott napi C-vitamin szükséglet megemelhető naponta 35 mg-al.

Mint látható, ugyanúgy mint minden másból, a napi C-vitamin szükségletet illetően is igen eltérő minden ember igénye. Ami azonban nagyon fontos az az, hogy a C-vitamin fogyasztása nem hordozhat rendkívüli veszélyeket magában. Mivel a C-vitamin egy vízben oldódó vitamin fajta, így a szervezetben hosszú ideig elraktározódni nem képes, tehát túladagolásától sem kell tartani. Persze ez nem azt jelenti hogy az ajánlott napi adagját érdemes túllépni, hiszen a felesleg a vizelettel úgyis ki fog ürülni a szervezetből.