Házhozszállítás

Házhozszállítás

Fogyasztó Barát

TOP termékek

Milyen panaszokat okozhat az alváshiány?

Becslések szerint akár már minden harmadik felnőtt küzdhet az alvászavarokkal egyes életszakaszokban. Pedig az állandó kialvatlanság számos probléma, betegség kialakulásának a forrása lehet. A krónikus alváshiány rövid időn belül legyengíthet a szervezetet, lelassíthatja a reakcióidőket, így több irányból lehetünk kitéve a különböző veszélyeknek. Az alváshiány okozta panaszokat érdemes komolyan venni az egészségünk megőrzése érdekében...

Manapság bizony nem könnyű feladat mindenre amit szeretnénk elegendő időt szakítani. Emiatt sokszor nehéz kompromisszumokat kell kötnünk. Ez sajnálatos módon nagyon gyakran az alvás idejének és minőségének a rovására megy. Az emberek legnagyobb részének legalább hét vagy nyolc óra alvásra lenne szüksége naponta. Ha mindössze egy órával kevesebbet alszunk éjszakánként, úgy rövid időn belül érezhetővé válhat, hogy jelentősen leromlik koncentrációs képesség, a reakcióidő, vagy éppen a  hangulat, a közérzet. Ezek mellett rengeteg egyéb más kockázati forrás is előfordulhat az alváshiányos állapotnak köszönhetően. Ilyenek lehetnek a szívbetegség, a cukorbetegség, az elhízás, de erre lentebb még kitérünk bővebben.

Igazából általában nem azért alszunk a kelleténél kevesebbet, mert nem tudjuk a feladatainkat napközben megfelelően elvégezni. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy túl későn fekszünk le, alszunk el. Ennek viszont az lehet az oka hogy általában az esti órák azok, melyeket saját magunkra tudunk leginkább fordítani. Sokan mondogatják, hogy a kevesebb alvás is bőven elég számukra, ez azonban nem igaz... A szellemi frissesség hiánya, a lassuló reakcióidők, vagy a fejfájások nem azt mutatják, hogy az emberek jól bírnák az alváshiányt.

Vannak olyanok is, akik sokkal jobban ellenállhatnak az alváshiány okozta következményeknek. Ők jobban végzik a feladataikat, viszont például az anyagcseréjükben akár komolyabb gondok léphetnek fel. Ilyenkor a megoldás az alváshiányra nem a nagyobb mennyiségű kávé, rosszabb esetben energiaitalok fogyasztása lesz a megoldás, hanem az hogy többet kellene aludni. Az alváshiány okozta következmények között előfordulhatnak kevésbé veszélyes panaszok is, mint például a fejfájás. Viszont okozhat rendkívül súlyos, baleset- és életveszélyes gondokat is, vagy akár még korai elhalálozáshoz is vezethet. Bár ezeket kutatások nem bizonyítják, hogy kizárólagosan az alváshiány számlájára írhatóak a fent említett problémák, azt azonban fogadjuk el, hogy egy rendes alvás semmiképp nem árthat meg senkinek sem. Ha csak a közérzetünk lesz jobb tőle, esetleg még türelmesebbek is leszünk akkor már megérte!


Panaszok melyek az alváshiány miatt alakulhatnak ki:

 

- Szívbetegség, magas vérnyomás: A nem elegendő alvás, az alvászavarok nagyobb mennyiségű stressz hormont termelnek a szervezetben. Ez hosszabb távon rendkívül káros hatással lehet a szívre. Ezek a stressz hormonok nagy mértékben megkárosíthatják akár a véredényeket is. Ez vezethet akár magas vérnyomáshoz is, mely komoly szívbetegségeket is okozhat.

- Elhízás, növekvő éhségérzet: Elegendő mennyiségű és minőségű alvás hiányában, már az éhségérzetért felelős hormonok egyensúlya is felborulhat. Ennek ,,köszönhetően" válhatnak szokássá akár az éjjeli nassolások is.

- Cukorbetegség kialakulásának veszélye: Az alváshiány sokféleképpen növelheti a cukorbetegség kialakulásának veszélyét. Egyetlen alvás nélkül eltöltött éjszakát követően a testünk vércukor szintjét szabályozó része károkat szenvedhet el. Az éhségérzetet szabályozó hormonokkal közösen, ez is összefüggésbe hozható lehet a cukorbetegség kialakulásával.

- Fejfájások: Ha fejfájás gyötör gyakran, az még nem feltétlenül jelenti azt hogy annak van kapcsolata az alváshiányoddal. Azonban azt jelenti hogy ezt figyelmen kívül lehet hagyni. A fejfájások lehetnek az alváshiányok miatt fellépő tünetek is. Ez főleg a migrénes panaszoktól szenvedőkre lehet jellemző. Tehát a fejfájás lehet az egyik oka az alváshiány okozta problémáknak.

- Rossz hangulat, depresszió: Alvás, illetve ébredés esetében is az agyunkban hasonló kémiai reakciók működnek. Ezek határozzák meg az általános hangulatot, az energiaszintet, a koncentrációs képességet. Ezekről még senki nem tudja teljes bizonyossággal megmondani azt, hogy hogyan is működnek ezek a folyamatok.

- Csökkenő koncentrációs képesség, romló reakciós idők: Az alváshiány összefüggésbe hozható az idegek megfelelő működésének lelassulásával. Azok akik nem alszanak megfelelően, többnyire jóval rosszabb teljesítményekre lehetnek képesek. A kevés alvás ingerlékennyé  is tehet emellett. A közlekedésben az alváshiánynak akár rendkívül súlyos következményei lehetnek. Ha valaki kialvatlanul vezet járműveket, az ugyanolyan veszélyes lehet, mintha azt alkohol befolyása alatt tenné.

- Korai elhalálozás: Egy tanulmányban arról írtak, hogy rátaláltak az összefüggésre a korai elhalálozás és a nagyon kevés, illetve a túlzásba vitt alvásidő között. A túl rövid idejű alvást összefüggésbe tudták hozni a korán bekövetkező halál okaival. Az összefüggések nyilvánvalóak voltak azoknál a személyeknél, akik alvási problémáktól szenvedtek, illetve kapcsolatba hozhatóak voltak a keveset alvó férfiak esetében. Az összefüggések azonban nem mutatnak szoros ok és okozati kapcsolatot. 


A legjobb megoldás az lehet ha eleget alszunk!

Az alváshiány következményei gyakran több évig fennálló állapotot követően válnak észrevehetővé. Ellenben vannak olyanok is akiknél már egyetlen egy kevesebb alvással eltöltött éjszaka is látható nyomokat hagyhat. Ezek megmutatkozhatnak például a késleltetett reakcióidőben, a vércukorszint megváltozásában, esetleg depresszióra utaló tünetekben, fejfájásban... Kutatások alapján vannak olyanok, akiknek már az öt óra alvás is elegendő, azonban ők elég jelentős kisebbségben vannak. A legmegfelelőbb módszer az lehet hogy kiderítsük milyen mennyiségű alvásra van szüksége a szervezetünknek, ha szabadságon vagyunk. Ilyenkor le kell feküdni amikor elálmosodunk, akkor kell felkelni, mikor úgy érezzük kipihentük magunkat. Ha napközben nem érezünk fáradtságot, álmosságot akkor már valószínűleg jó nyomon járunk. Ennek köszönhetően a teljesítményünk is jelentősen növekedhet, a közérzetünk javulhat, a veszélyes helyzetek is könnyebben elkerülhetővé válhatnak.